Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У МЗС роз'яснили зміни щодо видачі паспортів чоловікам за кордоном

Реклама

Кабмін постановою від 23 квітня 2024 р. № 443 вніс зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України.

Встановлено, що отримання паспорта громадянина України та закордонного паспорта громадянином чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі / територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

Ці вимоги не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються положення пунктів 2-1 - 2-32-7 Правил перетинання державного кордону громадянами України. Тобто тих чоловіків, які мають право перетинати держкордон у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану.

У МЗС прокоментували це рішення Уряду та наголосили, що постанова стосується документів, які оформлюються ДМС України за заявами, отриманими ДП "Документ".  Це підприємство не входить до сфери управління МЗС України. Консульські послуги МЗС надаються громадянам України в закордонних дипломатичних установах, а саме у посольствах, генеральних консульствах і консульствах України. ДП «Документ» не є частиною системи МЗС, дипломатичної чи консульської служби. Це окреме державне підприємство, що входить до сфери управління Державної міграційної служби України.
Водночас пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу ДМС або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не буде здійснюватися і громадяни не зможуть отримати такі паспорти в закордонних дипломатичних установах України.

Нагадаємо, МЗС тимчасово обмежило консульства в наданні послуг військовозобов'язаним чоловікам, які перебувають за кордоном.  Міністерство відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень.

У міністерстві підтвердили, що прийом нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну) тимчасово припинено з 23 квітня.

Всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі, у тому числі подані до 23.04.2024 заяви на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.  

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини