Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня 2024 року. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом'якшення процентної політики. Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності», - йдеться у повідомленні.

Разом зі зниженням облікової ставки на 1 в. п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами - до 13,5% та 16,5% відповідно.

Також Нацбанк суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування - на 2 в. п. до 17,5%.

«В умовах циклу пом'якшення процентної політики зменшується доцільність зберігати суттєву різницю між ставкою за кредитами рефінансування та обліковою ставкою» - пояснюють в НБУ.

Крім того, регулятор вбачає певний простір для подальшого пом'якшення процентної політики за умови збереження сприятливих макрофінансових тенденцій.

Базовий сценарій прогнозу НБУ передбачає зниження облікової ставки до 13% у поточному році.

"Таке пом'якшення процентної політики та заплановані кроки з валютної лібералізації не мають створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку", - вважають у Нацбанку.

Не пропусти жодної важливої зміни для бізнесу з LIGA360. Настрой моніторинг згадок в ЗМІ, змін конкурентів, законодавства і статусів об'єктів нерухомості. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини