Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес виступає проти заборони видимого розміщення тютюнових виробів у місцях їх роздрібної торгівлі

Реклама

Бізнес-спільнота, об'єднана Американською торговельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією, Спілкою Українських Підприємців та Громадською спілкою «Український фуд-ритейл альянс» закликає Уряд відмовитися від розробки і прийняття законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», що передбачає додаткове регулювання галузі. Про це повідомляється на сайті ЄБА.

Законопроєкт стосується заборони видимого розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, тощо у місцях їх роздрібної торгівлі.

На думку учасників ринку, надмірне регуляторне навантаження саме на прозорий бізнес, недотримання норм чинного законодавства органами державної влади і несприйняття позиції бізнесу можуть призвести до значного збільшення частки нелегальної торгівлі через неліцензовані канали збуту та ускладнення виявлення «сірих» продавців правоохоронними органами, в той час як для білого бізнесу прийняття таких змін буде наслідком додаткового тиску зі сторони контролюючих органів та збільшення кількості формальних перевірок.

Водночас, прийняття законопроєкту призведе до значного скорочення галузі спеціалізованої роздрібної торгівлі тютюновими виробами і зростання рівня безробіття серед населення, відповідно.

Для прозорого бізнесу реалізація зазначеної ініціативи також зумовить додаткові витрати - як для великих торговельних мереж, так і для малого та середнього бізнесу.

Більше того, галузеве законодавство ЄС не передбачає такої заборони на видиме розміщення продукції у точках продажу.

Враховуючи викладене, бізнес-спільнота виступила проти ухвалення зазначеного законопроєкту та звернулась до Кабінету Міністрів, оскільки прийняття такої заборони матиме вкрай негативний вплив на економіку і надходження до державного бюджету.

Позицію бізнесу підтримало Мінекономіки, яке рекомендувало Держпродспоживслужбі відкласти розробку даної законодавчої ініціативи до закінчення воєнного стану в Україні. Крім того, Державна регуляторна служба України двічі відмовила Держпродспоживслужбі у погодженні проєкту регуляторного акту.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини