Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антимонопольний комітет оштрафував "Київоблгаз" на 7,64 млн грн

Реклама

Антимонопольний комітет оштрафував АТ «Київоблгаз» на 7,64 млн грн за два порушення антимонопольного законодавства при наданні послуг з приєднання до газорозподільних систем. Про це повідомляє пресслужба комітету.

У рамках першої справи забудовники у м. Ірпінь звернулись до АТ «Київоблгаз» з метою приєднання об'єкта будівництва до газорозподільної системи.

«Київоблгаз» видав технічні умови приєднання до газорозподільної системи, які містили вимогу щодо встановлення єдиного вузла обліку газу для багатоквартирного житлового будинку за рахунок замовників послуги. Разом з тим, в опитувальному листі до заяви про надання такої послуги замовники передбачили встановлення поквартирних засобів вимірювальної техніки.

В АМКУ наголошують, що законодавством не передбачено обов'язку встановлювати загальнобудинковий вузол обліку газу, у разі встановлення поквартирних засобів вимірювальної техніки.

Також якщо відповідно до заяви на приєднання та доданих до неї документів (опитувального листа) передбачається організація комерційного обліку на об'єкті замовника шляхом встановлення поквартирних лічильників газу, то в такому випадку улаштування загальнобудинкового вузла обліку здійснюється за рахунок його ініціатора, тобто в даному випадку - за рахунок Оператора ГРМ АТ «Київоблгаз».

«АТ «Київоблгаз», висуваючи таку вимогу до замовників послуг у технічних умовах приєднання до газорозподільної системи за рахунок останнього, призводить до ущемлення інтересів замовників послуг, і як наслідок вони можуть понести додаткові фінансові витрати», - зазначили у комітеті.

Тому Тимчасова адміністративна колегія АМКУ наклала на «Київоблгаз» штраф у розмірі 3 млн грн.

Дізнайся більше про повноваження Антимонопольного комітету в LIGA360види перевірок, чим вони загрожують, як оскаржити та інші практичні рекомендації.

У рамках другої справи забудовник у м. Вишневе та забудовники у м. Ірпінь звернулись до АТ «Київоблгаз» з метою приєднання об'єктів будівництва до газорозподільної системи.

«Київоблгаз» видав технічні умови приєднання до газорозподільної системи, в яких визначив місце забезпечення потужності у значній віддаленості від об'єкта будівництва. У зв'язку з цим у забудовників виникла необхідність в отриманні вихідних даних для проведення перевірочного гідравлічного розрахунку з метою визначення ближчого місця забезпечення потужності.

Послуга з проведення гідравлічного розрахунку є конкурентною, проте вихідні дані (документи), які необхідні для її проведення, знаходяться виключно у володінні/розпорядженні Оператора ГРМ, тобто АТ «Київоблгаз».

При цьому, компанія відмовила замовникам у наданні вихідних даних, аргументуючи це виключним правом на надання даної послуги Оператором ГРМ та віднесенням цих даних до інформації та відомостей з обмеженим доступом.

"Ненадання АТ «Київоблгаз» таких вихідних даних (документів) та, як наслідок, спонукання до отримання послуги з гідравлічного розрахунку саме у АТ «Київоблгаз», призвело до ущемлення інтересів суб'єктів господарювання, котрі надають послуги з гідравлічного розрахунку газопроводу, зокрема спричинили понесення замовниками додаткових витрат та неможливість самостійного обрання виконавців проектно-будівельних робіт під час замовлення послуги з приєднання до ГРМ у Оператора ГРМ", - пояснили у комітеті.

У зв'язку з цим рішенням ТАК АМКУ на АТ «Київоблгаз» накладено штраф у розмірі 4,64 млн грн.

В Антимонопольному комітеті нагадали, що у період з січня 2021 року по серпень 2023 року «Київгаз» займав монопольне становище на ринку послуг з приєднання до газорозподільних систем в межах Київської області.

Усі ситуації й алгоритми дій для бізнесу - на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові описи дій, думки експертів, галузева аналітика. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини