Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОЗ підготувало нормативні акти, потрібні для запуску Закону про медичний канабіс

Реклама

Міністерство охорони здоров'я розробило низку нормативно-правових актів, потрібних для функціонування Закону про медичний канабіс, серед яких 5 нових та зміни до 9 діючих. Про це поінформавала команда МОЗ на засіданні Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Йдеться як про накази самого міністерства, так і про постанови Кабінету Міністрів, які, відповідно до Закону, МОЗ мало підготувати протягом трьох місяців.

«Ми маємо врегулювати багато питань, як-от визначення правил виготовлення ліків із рослинної субстанції канабісу, призначення ліків і виписування електронних рецептів, запровадження електронної системи обліку, проведення лабораторних досліджень зразків рослин канабісу тощо. Наразі проєкти документів вже розроблено і ми очікуємо, що з дня введення в дію Закону 16 серпня всі механізми регулювання запрацюють», - зазначив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Зокрема, міністерство пропонує запровадити облік на всіх етапах діяльності з медичним канабісом в електронній системі. Йдеться про облік від насіння до відходів (всього - 14 об'єктів обліку). Щоб здійснювати діяльність, пов'язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, перевезенням, зберіганням тощо медичного канабісу, суб'єкт господарювання буде зобов'язаний отримати ліцензію.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Крім того, у запропонованих документах визначені особливості призначення та медичного застосування лікарських засобів, які можуть виготовлятися в аптеках з рослинної субстанції канабісу; розроблений чіткий перелік хвороб і станів, за яких такі ліки можна призначати; форми лікарських засобів, які будуть виготовлятись в умовах аптеки.

Ліки з медичного канабісу, що виготовлятимуть в аптеках, відпускатимуться за електронним рецептом, в якому буде вказуватись лікарська форма та дозування, назви діючих речовин, які входять до їхнього складу.

Після завершення громадського обговорення розроблені нормативно-правові акти будуть внесені на розгляд Уряду та після їх затвердження - введені в дію одночасно із Законом.

Після прийняття всіх підзаконних нормативно-правових актів МОЗ проведе роз'яснювальні зустрічі для бізнесу та громадськості щодо встановлених регуляторних процедур.

Нагадаємо, 21 грудня 2023 року Парламент ухвалив Закон 3528-IX про легалізацію медичного канабісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини