Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент підтримав створення Єдиного реєстру кваліфікацій

Реклама

Верховна Рада на засіданні 9 травня прийняла за основу законопроєкт №9630 щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці. Про це повідомляє пресслужба Парламенту.

Цим проєктом Закону вносяться зміни до Кодексу законів про працю, Господарського кодексу, Закону «Про зайнятість населення» та Закону «Про освіту».

Ним, зокрема, передбачається:

  • створення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатор професій) шляхом об'єднання Національного класифікатора професій, Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Реєстру кваліфікацій, їх діджиталізації та синхронізації з іншими базами даних;

  • надання повноважень з ведення Єдиного реєстру кваліфікацій (Класифікатора професій) Національному агентству кваліфікацій та встановлення перехідного періоду, під час якого агентство здійснюватиме ведення Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Крім того, законопроєктом пропонується діджиталізувати процес обміну даними, щоб зробити його та доступ до інформації про професійні кваліфікації та посади швидкими та прозорими.

«Завдяки цифровізації, яка передбачена в цьому законопроєкті, можна використовувати штучний інтелект для пошуку людиною робочого місця, для пошуку школярем професії, а роботодавцем - кваліфікованих кадрів» - пояснила голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова.

На думку ініціаторів законорпроєкту, його реалізація пришвидшить розвиток та вдосконалення системи кваліфікацій, сприятиме розробці професійних стандартів на сучасні професії, впорядкує інформацію про професійні кваліфікації, усуне застарілі та бюрократизовані процедури на ринку праці та сприятиме отриманню об'єктивної інформації про ринок праці.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини