Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поріг кримінальної відповідальності за крадіжку буде збільшено: проєкт пройшов перше читання

Реклама

Рада підтримала за основу проєкт № 11068 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна.

Законопроєктом передбачається внесення змін до статті 51 (Дрібне викрадення чужого майна) КпАП, а саме:

1) збільшення розміру штрафу за дрібне викрадення чужого майна - від десяти до п'ятдесяти (наразі до тридцяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-850 грн);

2) доповнення статті новою частиною другою, яка передбачає відповідальність за викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати, вчинені у значному розмірі - штраф від від п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-5100 грн);

3) доповнення статті приміткою, згідно з якою викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (757 грн у 2024 році).

Для цілей частини другої цієї статті дрібне викрадення чужого майна вважається вчиненим у значному розмірі, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує трьох неоподатковуваних мінімуму доходів громадян (4542 грн у 2024 році).

Таким чином, у запропонованій редакції викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становитиме більше трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становитиме 4542 гривень.

Строки накладення адміністративного стягнення та розгляду справ також зміняться з п'яти до п'ятнадцяти днів з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи.

Виключено положення щодо обов'язкової присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності при розгляді справ за ст. 51 КпАП.

Складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 51 КпАП не зможуть власники підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень передбачених статтею 51 може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

З якої суми у 2024 році застосовується кримінальна відповідальність за крадіжку - читайте тут

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов'язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини