Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Необлаштування та недопуск до укриттів: Рада попередньо підтримала посилення відповідальності

Реклама

Верховна Рада України на засіданні 22 травня 2024 року прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо запровадження відповідальності за порушення вимог щодо утримання та експлуатації об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту» (№ 9362-1).

Метою законопроекту є запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог утримання та експлуатації об'єктів фонду захисних споруд та посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, пояснили в Апараті ВР.

Пропонується внести зміни до КпАП, а саме:

- доповнити новою статтею 175-3 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо утримання та експлуатації об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту». Стаття передбачає накладення штрафу від двохсот до п'ятисот нмдг (3400-8500 грн), а за повторне вчинення - штраф від п'ятисот до однієї тисячі нмдг (8500-17000 грн);

- право складати протоколи та розглядати справи про такі адміністративні правопорушення надаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Кримінальний кодекс України пропонується доповнити новою статтею 270-2 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо утримання та експлуатації об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту», якою встановити кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства щодо утримання та експлуатації об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Прийняття даного законопроекту сприятиме захисту життя та здоров'я людей, зміцненню цивільної безпеки, встановить відповідальність посадових осіб за неналежне утримання об'єктів фонду захисних споруд, а також за незабезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до приміщень, які визначені як укриття, в разі оголошення сигналу тривоги.

Автори проекту пояснюють, що у чинному законодавстві не передбачено жодної норми щодо безпосередньої відповідальності за порушення вимог щодо утримання фонду захисних споруд, зокрема:

  • забезпечення вільного доступу до укриттів;

  • забезпечення їх водопостачанням, освітленням та іншими засобами життєзабезпечення;

  • утримання їх в належному технічному стані, тощо.

Проєктом передбачається запровадження такої відповідальності. Також зважаючи на високу завантаженість судів, пропонується віднести розгляд відповідних справ до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту - ДСНС.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов?язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини