Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД

Реклама

Розрахунки за експортними операціями необхідно проводити лише в грошовій формі. Відсутність надходження грошових коштів за експортними операціями у встановлений строк на рахунок резидента є підставою для нарахування пені.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 21.05.2024 по справі № 140/10623/23 про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до обставин справи під час позапланової перевірки платника податків контролюючий орган виявив порушення валютного законодавства, оскільки на рахунок компанії не надійшла валютна виручка в сумі 74 985,40 доларів США за експортований товар. Було прийнято податкове повідомлення-рішення, яким нараховано пеню за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Платник стверджував, що виконав свої зобов'язання згідно з контрактом шляхом передачі векселів, які були ввезені на митну територію України та прийняті згідно з вимогами законодавства.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позов задоволено.

Верховний Суд скасував судові рішення попередніх інстанцій та ухвалив нове, яким підтримав позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення з огляду на наступне.

КАС ВС зазначив, що положення Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів не передбачають можливості завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту товарів у зв`язку з проведенням розрахунків шляхом передачі векселя в рахунок оплати за поставлений товар.

LIGA360 змінюється для тебе! Єдиний інформаційний продукт для всієї компанії. Спільне поле для роботи із правовими, судовими, реєстровими, договірними, медійними даними. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні.

З урахуванням наведеного, суд прийшов до висновку, що передача векселя в рахунок оплати за поставлений товар за операцією з експорту товару не є обставиною з якою положення Інструкції пов`язують завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, навіть за умови, що така форма розрахунку передбачена умовами договору, тобто розрахунки за операціями резидентів з експорту товарів мають проводяться виключно шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України.

Верховний Суд зауважив, що Закон «Про зовнішньоекономічну діяльність» надає право суб`єкту господарювання самостійно визначати форму розрахунків по зовнішньоекономічних операціях з-поміж тих, що не суперечать законам України, проте Законом «Про валюту і валютні операції», який є спеціальним Законом в сфері здійснення валютних операцій і має прерогативу в застосуванні, визначено єдину форму розрахунків за операціями резидентів з експорту товарів і це виключно шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України.

У разі ненадходження грошових коштів у встановлений строк на рахунок резидента контрольний орган має право нарахувати пеню на підставі пункту 2 статті 13 Закону № 2473-VIII.

За матеріалами Головного управління ДПС у Житомирській області.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини