Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про реформу автострахування

Реклама

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (законопроєкт № 8300), який Верховна Рада ухвалила 21 травня 2024 року.

Цей Закон замінить Закон, що діє з 2005 року.

Він, зокрема, передбачає поступове підвищення розмірів страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до розмірів, встановлених у країнах Європейського Союзу, а також розширення застосування "європротоколу" - оформлення заяви про страхове відшкодування у разі ДТП без участі поліції.

Наразі ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю, становить 320 тисяч гривень на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, - 160 тисяч гривень на одного потерпілого, але не більш ніж 800 тисяч гривень на одну страхову подію.

Протягом двох років після введення Закону в дію пропонується поетапно збільшити ці суми за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих осіб, до 1 млн гривень на одного потерпілого та до 20 млн гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб, а за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, - до 2 млн гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Крім того, Законом запроваджується:

  • швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення Закону в дію (зараз це роки, а пропонується до 90 днів);

  • пряме врегулювання у всіх випадках ДТП, в яких шкода завдана лише транспортному засобу, що дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватець не застрахований;

  • порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу та здійснення страхових виплат у розмірі необхідному для відновлення транспортного засобу.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини