Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти рф

Реклама

Рада ЄС 24 червня ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів, які завдають ще одного удару режиму Путіна та тим, хто продовжує його незаконну, неспровоковану та невиправдану агресивну війну проти України, повідомили на сайті Ради Європейського союзу.

Нові заходи спрямовані на такі важливі сектори російської економіки, як енергетика, фінанси та торгівля, а також ускладнять обхід санкцій ЄС.

Пакет включає обмежувальні заходи щодо додатково 116 фізичних та юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також такі галузеві заходи:

Енергетика

ЄС заборонить послуги з перевантаження російського скрапленого природного газу на території ЄС з метою перевалки в треті країни. Це охоплює як перевезення з судна на судно, так і перевезення з судна на берег, а також операції з перевантаження, і не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. Європейська комісія стежитиме за виконанням і розробкою цього рішення та може запропонувати пом'якшувальні заходи, якщо це необхідно.

Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проектів СПГ, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG. Вводяться обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, не підключені до системи природного газу.

Антиобхід

Перш за все, материнські компанії ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка призведе до обходу санкцій.

По-друге, щоб допомогти протидіяти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми належної обачності, здатні ідентифікувати оцінку ризиків реекспорту до росії та їх зниження.

Крім того, оператори з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, тепер повинні будуть включити договірні положення, щоб гарантувати, що таке ноу-хау не буде використовуватися для товарів, призначених для росії.

Фінанси

Рада вирішила заборонити використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), спеціалізованого сервісу обміну фінансовими повідомленнями, розробленого Центробанком росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів. Організаціям ЄС, які працюють за межами росії, буде заборонено підключатися до SPFS або еквівалентних спеціалізованих служб обміну фінансовими повідомленнями.

Крім того, операторам ЄС буде заборонено здійснювати транзакції з особами, які входять до списку, використовуючи SPFS за межами росії.

Крім того, рада запроваджує заборону на операції з цільовими кредитними та фінансовими установами та постачальниками криптоактивів, заснованими за межами ЄС, коли ці організації сприяють транзакціям, які підтримують оборонно-промислову базу росії шляхом експорту, постачання, продажу, передачі або транспортування до росія товарів і технологій подвійного призначення, чутливих предметів, бойових товарів, вогнепальної зброї та боєприпасів.

Фінансування політичних партій та інших організацій

Зважаючи на триваючі спроби росії втрутитися в демократичні процеси в ЄС і підірвати його демократичні основи, в тому числі через кампанії впливу та поширення дезінформації, Рада вирішила, що політичні партії та фонди, неурядові організації, включаючи аналітичні центри, або постачальникам медіа-послуг у ЄС більше не буде дозволено приймати фінансування, що надходить від російської держави та її довірених осіб.

Відповідно до Хартії основоположних прав, узгоджені сьогодні заходи не перешкоджатимуть постачальникам медіа-послуг та їхньому персоналу здійснювати іншу діяльність у ЄС, таку як дослідження та інтерв'ю.

Транспорт

Вперше ЄС прийняв захід, спрямований на конкретні судна, які беруть участь у війні росії проти України, які підпадають під заборону на доступ до портів і заборону на надання послуг . Ці судна можуть бути призначені для транспортування військового обладнання для росії, транспортування вкраденого українського зерна та підтримку розвитку енергетичного сектору росії, наприклад, через транспортування компонентів СПГ або перевалку СПГ. Цей захід також націлений на танкери, що є частиною темного флоту Путіна, які обходять обмеження ЄС і Price Cap Coalition, використовуючи при цьому оманливу практику судноплавства, повністю ігноруючи міжнародні стандарти. 27 суден сьогодні потрапили під ціль.

Крім того, щоб уникнути інших форм обходу, Рада вирішила

  • розширити заборону на польоти в ЄС. Заборона на посадку, зліт або політ над територією ЄС також поширюватиметься на будь-які повітряні судна, які використовуються для нерегулярних польотів, і якщо російська фізична або юридична особа, організація чи орган може ефективно визначати місце або час його зльоту або посадки, щоб досягти, наприклад, місця відпочинку або ділової зустрічі. Крім того, оператори повинні надавати будь-яку інформацію, яку запитують національні компетентні органи держав-членів, про нерегулярні рейси, включаючи інформацію про власність повітряного судна та, можливо, пасажирів.

  • розширити заборону на транспортування вантажів автомобільним транспортом по території ЄС, у тому числі транзитом, таким чином, щоб охопити операторів ЄС, які належать 25% або більше російським фізичним або юридичним особам.

Нова LIGA360 змінює все! Посилюй пильність в роботі з контрагентами та партнерами. Здійснюй санкційний скринінг. Перевіряй контрагентів за 46 списками зі 144 юрисдикцій. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада додала 61 нову структуру до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс росії у її загарбницькій війні проти України. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих організацій розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати) і брали участь в обході торговельних обмежень і займалися закупівлею чутливих предметів, які використовуються, наприклад, у виробництві дронів, або надання матеріальної підтримки російським військовим операціям.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює перелік заборонених предметів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, додаючи певні верстати та певні «всюдиходи».

ЄС також ввів подальші обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, збільшенню російського промислового потенціалу (наприклад, хімікати, включаючи марганцеві руди та сполуки рідкоземельних металів, пластмаси, землерийне обладнання, монітори та електричне обладнання), а також далі обмеження імпорту гелію з росії, який є джерелом значних доходів режиму.

Ліхтенштейн додано до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, а також набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

Захист операторів ЄС

Пакет також містить заходи, які дозволять операторам ЄС вимагати компенсацію за збитки, завдані російськими компаніями через впровадження санкцій та експропріацію. Він також створює інструмент для складання списку компаній, які підпадають під заборону на операції через втручання в арбітраж і компетенцію суду.

Інші заходи

Сьогоднішній пакет накладає обмеження на прийом заявок на реєстрацію в ЄС певних прав інтелектуальної власності російськими громадянами та компаніями з метою компенсації дій російського уряду та судів, які незаконно позбавляють власників прав інтелектуальної власності ЄС їхнього захисту в росії.

Нарешті, буде заборонено купувати, ввозити, переміщувати чи вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового чи релігійного значення, якщо є обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України.

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини