Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ЄС запровадила нові санкції проти Білорусі

Реклама

Рада ЄС 29 червня ухвалила нові санкції проти білоруської економіки, з огляду на участь режиму в незаконній, неспровокованій і невиправданій агресивній війні росії проти України. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської ради.

Нові заходи вирішують проблему обходу санкцій, яка виникає внаслідок високого ступеня інтеграції, що існує між російською та білоруською економіками.

Рішення вимагає від експортерів ЄС включити до своїх майбутніх контрактів так звану "статтю про заборону Білорусі", за допомогою якої вони договірно забороняють реекспорт до Білорусі або реекспорт для використання в Білорусі чутливих товарів і технологій, бойових товарів, вогнепальної зброї та боєприпасів.

Щоб мінімізувати ризик обходу, ЄС заборонить транзит через територію Білорусі товарів і технологій подвійного призначення, товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технологічному зміцненню Білорусі або розвитку її сектору оборони і безпеки, товари, які могли б сприяти збільшенню промислових потужностей Білорусі, товари та технології для використання в авіаційній чи космічній промисловості, а також зброя, що експортується з ЄС.

Крім того, щоб допомогти протистояти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми належної обачності, здатні виявлення та оцінка ризиків реекспорту до росії та їх зниження.

Материнські компанії з ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, яка може призвести обходу санкцій.

Узгоджені заходи також торкнуться різних галузей білоруської економіки. Зокрема продовжено заборону на експорт товарів і технологій подвійного/передового призначення та запроваджено подальші обмеження на експорт до Білорусі товарів і технологій морського судноплавства, а також предметів розкоші.

Що стосується імпорту, буде заборонено імпорт прямо чи опосередковано, купівля чи передача золота та алмазів з Білорусі, а також гелію, вугілля та мінеральних продуктів, включаючи сиру нафту. Останній захід буде доповнено новою забороною на експорт товарів і технологій, придатних для використання в нафтопереробці та зрідженні природного газу.

Рада забороняє надавати певні послуги Білорусі, її уряду, державним органам, корпораціям чи агентствам, а також будь-якій фізичній чи юридичній особі, яка діє від імені або за їх вказівкою:

  • бухгалтерські послуги, аудиторські послуги, включаючи державний аудит, бухгалтерські послуги, податкові консультаційні послуги, консультаційні послуги з питань бізнесу та управління та послуги зі зв'язків з громадськістю;

  • архітектурні та інженерні послуги, а також консультаційні послуги з ІТ та юридичні консультації;

  • послуги з реклами, дослідження ринку та опитування громадської думки, а також послуги з тестування продукції та технічної перевірки.

Розширено заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом по території ЄС на причепах і напівпричепах, зареєстрованих у Білорусі, у тому числі на вантажівках, зареєстрованих за межами Білорусі.

Щоб мінімізувати ризик обходу, операторам ЄС, які належать на 25% або більше білоруській фізичній або юридичній особі, має бути заборонено ставати автотранспортним підприємством або перевозити товари автомобільним транспортом в ЄС, в тому числі транзитом.

Нова LIGA360 змінює все! Посилюй пильність в роботі з контрагентами та партнерами. Здійснюй санкційний скринінг. Перевіряй контрагентів за 46 списками зі 144 юрисдикцій. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Більше ліцензій - більше економії. Замов єдину комплексну платформу LIGA360 для всієї команди за найнижчою ціною. Дізнатися більше.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини