Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшено поріг кримінальної відповідальності за крадіжку

Реклама

Рада підтримала в цілому як закон проєкт № 11068 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна.

Згідно з порівняльною таблицею до другого читання, проєктом передбачається внесення змін до статті 51 (Дрібне викрадення чужого майна) КпАП, а саме:

1) збільшення розміру штрафу за дрібне викрадення чужого майна - від п'ятдесяти до ста (наразі до тридцяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн);

2) доповнення статті нормою, згідно з якою викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (757 грн у 2024 році).

3) доповнення статті частиною другою, яка передбачає відповідальність задрібну крадіжку, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення становить від 0,5 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 757 до 3028 грн), - штраф від ста до трьохсот нмдг (1700-5100 грн) або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

4) повторне протягом року вчинення таких порушень, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,- тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до шестисот нмдг (5100-10200 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

5) дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені особою, яка три і більше разів протягом року піддавалася адміністративному стягненню за дрібне викрадення чужого майна, - тягнуть за собою накладення штрафу від шестисот до однієї тисячі нмдг (10200-17000 грн) або адміністративний арешт на строк 15 діб.

Таким чином, у запропонованій редакції викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становитиме більше двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становитиме 3028 гривень.

З якої суми зараз застосовується кримінальна відповідальність за крадіжку - читайте тут

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов?язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини