Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агентство Fitch погіршило кредитний рейтинг України

Реклама

Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті (LTFC) з «CC» до «C», повідомили на сайті агентства.

Зниження рейтингу відображає наступні ключові фактори рейтингу та їх відносну вагу:

  • Початок процесу, схожого на дефолт: на думку Fitch, зниження рейтингу LTFC IDR України означає, що принципова угода, досягнута 22 липня між урядом і деякими власниками єврооблігацій щодо умов реструктуризації, після того, як минулого тижня парламент схвалив законодавство, яке дозволяє уряду призупинити комерційний зовнішній борг виплат протягом трьох місяців, знаменує собою початок процесу, схожого на замовчування. У Fitch вважають, що угода із зовнішніми комерційними кредиторами являє собою обмін проблемних боргів (DDE) відповідно до критеріїв суверенного рейтингу, оскільки передбачає суттєве скорочення умов, включаючи зменшення основної суми та відсотків, а також продовження термінів погашення.

  • «CCC-» LT LC IDR підтверджено: вищий рейтинг боргу в національній валюті (LC) відображає очікування агентства, що Україна продовжуватиме обслуговувати свій борг LC і що борг LC буде виключено з угоди про реструктуризацію із зовнішніми комерційними кредиторами, частково тому, що лише 2,2% з них утримується нерезидентами, у порівнянні з 41,4% у Національному банку України (НБУ) і 42% у вітчизняних банках (переважно державних).

Така структура власності обмежила б вигоди для України від будь-якої реструктуризації боргу LC через створення потенційних фіскальних витрат (включаючи рекапіталізацію банку). Крім того, така реструктуризація може створити ризики для стабільності фінансового сектору та завадити розвитку внутрішнього боргового ринку.

  • Високий дефіцит, зростаючий борг: Збереження підтримки МВФ та офіційних кредиторів має вирішальне значення для задоволення високих потреб у фінансуванні, спричинених війною. Fitch прогнозувало, що дефіцит загального державного бюджету залишатиметься високим на рівні 17,1% ВВП у 2024 році, і вважали, що значна фіскальна консолідація буде обмежена продовженням війни (витрати на оборону становили 31,3% ВВП у 2023 році), збереження підвищеної залежності від іноземного фінансування. Також у агентстві спрогнозували, що борг зросте до 92,5% ВВП у 2024 році, що значно перевищує прогнозований середній показник у 70,3% для суверенних держав з рейтингом «B»/«C»/«D», не враховуючи впливу реструктуризації зовнішнього комерційного боргу.

  • Макрофінансові ризики, якими можна керувати: у червні міжнародні резерви становили 37,8 мільярда доларів США, але за останні три місяці вони зменшилися через збільшення продажу валюти. Більша гнучкість обмінного курсу, надійна комбінація політичних заходів і продовження офіційної підтримки відповідно до програми МВФ зменшують ризики для макроекономічної та фінансової стабільності в найближчій перспективі.

  • Доступність короткострокового фінансування: ризик скорочення підтримки США після виборів у листопаді, потенційно слабка політична підтримка в Європі та обмеження спроможності місцевих банків абсорбувати зростаючий випуск державного боргу означають, що фінансування залишатиметься складним, на думку Fitch.

  • Затяжна війна: Fitch очікує, що війна триватиме протягом 2024 року та до 2025 року в межах поточних параметрів. Поки незрозуміло, що будь-яка зі сторін зможе отримати вирішальну перевагу, також немає ознак готовності піти на поступки, тому війна може виявитися дуже тривалою. У більш тривалому горизонті очікується певна форми врегулювання, але «заморожений конфлікт» є більш імовірним, ніж стійка мирна угода, принаймні на значний період.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію. 

Нагадаємо, Україна домовилася про комплексну реструктуризацію зовнішнього боргу

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини