Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торгово-промислова палата закликає утриматись від податкового тиску на бізнес

Реклама

Торгово-промислова палата України закликала Кабінет Міністрів відмовитись від законопроєкту № 11416 щодо змін до податкового законодавства. Про це повідомляє пресслужба ТПП.

«Проаналізувавши урядовий законопроєкт № 11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», експерти ТПП дійшли висновку, що проєкт містить низку вкрай загрозливих норм для стабільної роботи підприємців та економіки», - наголошується у повідомленні.

На думку бізнес-спільноти, податкові новели призведуть до посилення фіскального тиску на добросовісних платників податків і заохотять зростання тіньової економіки.

«Пошук Мінфіном додаткових надходжень за рахунок впровадження нових податків надзвичайно обтяжить бізнес додатковими формами звітування, необхідністю впровадження нових процедур адміністрування та контролю (військовий збір, податок з обороту). На тлі продовження російської агресії та руйнування інфраструктури й скорочення ринків та відтоку кадрів - додатковий фіскальний тиск на український бізнес унеможливлює економічну стабільність», - йдеться у заяві.

У ТТП закликають спрямувати зусилля Уряду на максимальне залучення міжнародної допомоги, грантів та заморожених російських активів для підтримки українського бюджету.

«Український бізнес, особливо малий та крафтовий - це надважливі саме зараз робочі місця та самозайнятість, що гарантують соціальну стабільність. Саме МСП опиняються під загрозою поглинання сірою економікою в умовах зростання податків. Додатковий фіскальний тиск не дасть вийти із тіні тим, хто прагне розвиватись в Україні», - зазначається у зверненні.

У бізнес-спільноті вважають, що більш раціональним рішенням був би пошук резервів за рахунок підвищення ефективності роботи контролюючих органів (показники результативності), руйнування діючих схем ухилення від оподаткування (контрабанда, контрафакт, нелегальна торгівля, неофіційна заробітна плата тощо), автоматизація бізнес процесів та тимчасового підвищення ставок вже існуючих податків.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Іншим важливим рішенням було б скорочення другорядних видатків загальнодержавного бюджету.

Додатковим раціональним варіантом пошуку додаткових надходжень могло б бути підвищення ставки ПДВ на 4-5%.

На думку аналітиків ТТП, переваги альтернативних рішень наступні:

  • ПДВ є набагато менш шкідливим для економіки, ніж більшість запропонованих вище податків. Негативним ефектом буде зростання цін на всі товари та послуги, але в межах менше 5%;

  • він не потребує жодних додаткових адміністративних дій, збільшення надходжень слід очікувати вже наступного місяця;

  • ПДВ сплачується на 93% від теоретично розрахованого і має дуже низьку еластичність, отже, можна доволі впевнено розраховувати на відповідні надходження (на відміну від запропонованих Кабміном зборів).

Одночасно з впровадженням тимчасових заходів експерти пропонують невідкладно впровадити системні зміни, які дадуть додаткові надходження до держбюджету наступного року, а саме:

• для мінімізації «тіньових схем» та наповнення бюджету - необхідно забезпечити якнайшвидше проведення інституційних реформ - перезавантаження Митної та Податкової служб комісіями з переважним голосом міжнародних експертів (законопроєкти № 6490-д та № 9243), встановлення ефективних КРІ для БЕБ, ДПС, ДМС, забезпечити щорічне оцінювання втрат від різних податків за методологією tax gap;

• покращити адміністрування податку на нерухоме майно і використати весь потенціал цього податку;

• максимально автоматизувати процеси податкового адміністрування.

У Торгово-промисловій палаті висловили сподівання на фахове обговорення з Урядом всіх альтернатив поповнення бюджету та закликали до спільної роботи для подальшої реалізації доцільних і обгрунтованих заходів з регулювання оподаткування.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини