Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позиція Ради бізнес-омбудсмена щодо законопроєкту про підвищення податків

Реклама

Законопроєкт №11416 створює умови для непропорційного тиску на добросовісний бізнес і працівників, заявили в Раді бізнес-омбудсмена.

Не заглиблюючись до дискусії стосовно шляхів і джерел наповнення бюджету,  Рада бізнес-омбудсмена звертає увагу законотворців на висновки, що лягли в основу двох останніх розслідувань Ради за власною ініціативою. Рада закликає врахувати наступні рекомендації у подальших законодавчих змінах:

1)  Аналіз та прогнозування. Перед прийняттям будь-яких змін (у власному розслідуванні щодо СМКОР йшлося про порядки реєстрації ПН/РК, але це правило можна вважати універсальним) необхідно проводити ґрунтовний аналіз та прогнозування впливу запропонованих змін, особливо - можливих негативних наслідків для бізнесу, спираючись на фактичні дані. При цьому важливо проводити не тільки математичні обрахунки, а і моделювання потенційної реакції як добросовісного, так і недобросовісного бізнесу, складність адміністрування, тощо.

2) Впровадження принципу «спершу консультування», основною метою якого у власному розслідуванні щодо податкових перевірок є своєчасна та постійна комунікація із платниками податків. Як показала реакція бізнесу і експертного середовища, грубих прорахунків можна б було уникнути, якби спершу провели обговорення із залученням наших експертів, яким довіряє як Міністерство фінансів, так і профільний комітет Верховної Ради.

Задекларована в Національній стратегії доходів відбудова довіри до фіскальних органів має осягатися відкритістю та зрозумілістю рішень, наголосили в Раді.

Нагадаємо, реакція бізнесу на таку законодавчу ініціативу в цілому негативна, економісти також вважають, що урядовий проєкт про підвищення податків завдасть значної шкоди економіці. Свою думку також озвучили Американська торговельна палата, Торгово-промислова палата, Diia.City United, СУП.

Читайте також: Новий законопроєкт щодо особливостей оподаткування під час воєнного стану: які зміни пропонуються?

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов?язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини