Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють зміни до правил пожежної безпеки щодо генераторів

Реклама

МВС наказом від 11.07.2024 № 474 затвердило зміни до Правил пожежної безпеки в Україні. Документ набув чинності 14 серпня 2024 року.

Зокрема, Правила доповнено новою главою "Електрогенеруюче обладнання".

Встановлено, що експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю до 20 кВт та об'ємом паливного бака (балона) до 100 л (далі - електрогенеруюче обладнання) повинна відповідати вимогам ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання.

Дізнайся більше про повноваження ДСНС в LIGA360що можуть робити, чим загрожують перевірки, як оскаржити та інші практичні рекомендації

Влаштування та експлуатація генераторів номінальною потужністю більше ніж 20 кВт повинні здійснюватися відповідно до вимог будівельних норм та інструкції виробника з експлуатації відповідного генератора.

Електрогенеруюче обладнання необхідно встановлювати на відкритому повітрі, на території, розчищеній від сміття і будь-яких горючих матеріалів, із рівною площадкою, що виконана з негорючих матеріалів. Рельєф території повинен забезпечувати унеможливлення підтоплення та зсування (кочення) електрогенеруючого обладнання.

Якщо в інструкції виробника з експлуатації передбачається розміщення електрогенеруючого обладнання всередині конструкцій, призначених для його захисту від кліматичних впливів навколишнього середовища, ці конструкції повинні бути виконані з негорючих матеріалів та забезпечувати необхідну вентиляцію та умови охолодження електрогенеруючого обладнання.

Розміщення електрогенеруючого обладнання, яке працює на скрапленому вуглеводневому газі, усередині конструкцій здійснюється з урахуванням вимог розділу 12 ДБН В.2.5-20-2018 "Газопостачання. Інженерне обладнання будинків і споруд" та рекомендацій виробника такого обладнання.

Нова LIGA360 допоможе вивчити цю тему детальніше. Аналітика від експертів, роз'яснення держорганів, практичні кейси та їх вирішення. Замовте персональну презентацію для ваших потреб. 

Протипожежні відстані від встановленого електрогенеруючого обладнання до суміжних об'єктів наведено в додатку 1 до цих Правил.

Не допускається використання електрогенеруючого обладнання всередині житлових, виробничих, громадських будівель та споруд (у тому числі на дахах (покрівлях), балконах, у прибудовах), складських приміщень та на шляхах до евакуаційних виходів.

Рідке паливо для електрогенеруючого обладнання необхідно зберігати в ємностях, які призначені для зберігання відповідного типу пального, загальним об'ємом не більше ніж 40 л палива та 10 кг мастила в окремій господарській будівлі (споруді) підприємства, в індивідуальних гаражах, в окремо розташованому господарському будинку на присадибній ділянці. Відстань від місця зберігання палива і мастила до будинків повинна становити не менше ніж 7 м.

Не допускається зберігати паливо для електрогенеруючого обладнання на ринках і ярмарках, у малих архітектурних формах для здійснення підприємницької діяльності та всередині будівель.

Ємності з легкозаймистими, особливо небезпечними або вибухонебезпечними речовинами зберігати всередині будівель житлового, громадського та адміністративного призначення заборонено.

У разі неможливості дотримання вимог щодо зберігання палива для електрогенеруючого обладнання виключно на період дії правового режиму воєнного стану або надзвичайної ситуації допускається розміщувати паливо у приміщеннях підприємства, які:

  • розташовані на першому поверсі поблизу зовнішніх стін із виходом безпосередньо назовні та не можуть бути суміжними з приміщеннями з наявними постійними робочими місцями в кількості більше 5 та/або мають сполучення з евакуаційними шляхами;

  • оздоблені з негорючих матеріалів;

  • додатково забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а саме не менше ніж двома порошковими вогнегасниками з масою заряду 5 кг;

  • обладнані природною, припливно-витяжною вентиляцією, що відповідає вимогам будівельних норм;

  • мають температурний режим не більше ніж 20° C.

Більше нових правил за посиланням

Читайте також:

Генератори на підприємстві: правила встановлення, санітарні та екологічні норми

Зміни правил пожежних перевірок: до чого готуватися бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини