Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Внесено зміни до порядку ведення Державного земельного кадастру та Типового договору оренди землі

Реклама

Уряд постановою від 2 серпня 2024 р. № 897 оновив деякі положення Типового договору оренди землі та Порядку ведення Державного земельного кадастру.

У Типовому договорі уточнено строки внесення орендної плати. Тепер строк внесення орендної плати за перший рік - не пізніше п'яти робочих днів з дня укладення договору оренди (було - трьох банківських днів).

Також уточнюється, що у разі коли земельні ділянки державної власності, які орендуються акціонерним товариством, товариством з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків акцій (часток) у статутному капіталі якого належать державі, яке утворилося шляхом перетворення державного підприємства, у постійному користуванні якого перебували такі земельні ділянки, передані в суборенду за результатами земельних торгів, то річна орендна плата за перший рік одноразово вноситься таким товариством протягом 10 календарних днів з дня укладання договору суборенди землі, а починаючи з наступного року - відповідно до Податкового кодексу України.

Перевірте ризики сторін при підписанні угоди! Нова LIGA360 містить найповніше досьє компаній та допоможе перевірити: 29 ризик-факторів, санкційність, наявність боргів, фінансовий стан, репутацію в медіа тощо. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей. 

У Порядку ведення Державного земельного кадастру уточнили, що відомості про функціональні зони, визначені до 1 січня 2025 р. відповідно до пункту 63 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" у затверджених детальних планах територій, вносяться до Державного земельного кадастру на підставі таких детальних планів територій.

У разі відсутності внесених до Державного земельного кадастру відомостей про функціональні зони зміна цільового призначення земельних ділянок здійснюється на підставі витягу з містобудівної документації (із зазначенням відомостей про функціональну зону та всіх обмежень у використанні земель (у тому числі у сфері забудови), зазначених у містобудівній документації).

У разі коли до заяви власника (розпорядника, у визначених законом випадках - користувача) земельної ділянки про зміну її цільового призначення не додано витяг з містобудівної документації, Державний кадастровий реєстратор, який розглядає таку заяву, не пізніше наступного робочого дня після її надходження самостійно надсилає до відповідного органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, до повноважень якого належить затвердження відповідної містобудівної документації, запит про надання витягу з містобудівної документації. Орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування протягом двох робочих днів з дня надходження запиту зобов'язаний надати Державному кадастровому реєстратору відповідний витяг з містобудівної документації. У разі коли протягом зазначеного строку Державний кадастровий реєстратор не отримав відповідного витягу з містобудівної документації, він приймає рішення про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру згідно з пунктом 73 Порядку.

Витяг з містобудівної документації може бути отриманий заявником самостійно в органі виконавчої влади, органі місцевого самоврядування, до повноважень якого належить затвердження відповідної містобудівної документації. У такому разі витяг з містобудівної документації додається до заяви про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки.

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини