Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає переглянути підходи до обрахунку початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами

Реклама

Підприємці занепокоєні прийнятим рішенням та оприлюдненими цінами одиниці товарної продукції гірничого підприємства, які впливають на провадження діяльності надрокористувачами, внутрішні та зовнішні інвестиції та галузь загалом. Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації.

Постановою Кабміну №1374 затверджено Методику визначення початкової ціни продажу на аукціоні (електронних торгах) спеціального дозволу на право користування надрами.

Так, відповідно до пункту 4 Методики ціна одиниці товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини визначається на дату розрахунку і дорівнює: 

  • фактичній ціні реалізації природного газу, нафти і конденсату, оприлюдненій на офіційному веб-сайті Мінекономіки; 

  • ціні, визначеній відповідно до цієї Методики на всі інші корисні копалини шляхом опрацювання вихідної інформації, отриманої від ДПС та Державної комісії, та ціни, оприлюдненої на офіційному веб-сайті Держгеонадр за попередній квартал, з вибором більшого із значень. 

Водночас, експерти Комітету Асоціації відмічають, що на відміну від ринків природного газу, нафти і конденсату, які є відносно сформованими, конкурентними та збалансованими в межах цілої країни, ринки інших корисних копалин можуть бути змінними. Відтак постійні коливання ціни одиниці товарної продукції гірничого підприємства значним чином впливають на планування придбання спеціальних дозволів на користування надрами та ведення господарської діяльності гірничих підприємств. 

Для розуміння коливання цін, на офіційному веб-сайті Державної служби геології та надр України було оприлюднено затверджену ціну одиниці товарної продукції гірничого підприємства на ІІІ квартал 2024 року. Ціни на деякі види товарної продукції перевищують ринкові ціни у більш ніж 26 разів. Наприклад, значення ціни піску у 2 кварталі 2024 року становило 165,48 грн за м3, а у третьому кварталі уже 4427,3 грн за м3. 

Тож, беручи до уваги вищезазначені положення Методики, експерти Асоціації доходять висновку, що у наступному кварталі затверджена ціна одиниці товарної продукції гірничого підприємства не може бути нижчою, від затвердженої за попередній період. На думку представників бізнесу, така ситуація може обумовити ризик зупинки діяльності сектору в частині придбання нових спеціальних дозволів на користування надрами з аукціону тощо.

Іншими словами, для багатьох потенційних і діючих вітчизняних та іноземних інвесторів, придбання спеціального дозволу на користування надрами може стати нерентабельним. А втрата інтересу до галузі може обумовити значне зниження інвестиційної привабливості галузі, зменшення надходження доходів та зборів до державного бюджету, що на думку експертів Комітету Асоціації, може негативно позначитись на економічному стані держави в цілому.

Європейсько Бізнес Асоціації вважає, що потребують перегляду підходи до обрахунку початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на право користування надрами або ж показники, які надаються, зокрема, ДПС, до Державної служби геології та надр України для затвердження ціни одиниці товарної продукції гірничого підприємства.  

Отримай комплексну інформацію щодо ризиків роботи з контрагентами - у новій LIGA360. Перевіряй 28 ризик-факторів, повне досьє, структуру власності, податкову, судову інформацію, активи та власність, медіаактивність. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини