Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації процедури банкрутства: в Україні запровадять процедуру превентивної реструктуризації

Реклама

Рада ухвалила в цілому законопроект №10143, який доповнює Кодекс України з процедур банкрутства новою Книгою третьою «Превентивна реструктуризація».

Як розповідав автор законопроекту, народний депутат Олексій Мовчан, превентивна реструктуризація потрібна, щоб виявити ризики неплатоспроможності підприємств на ранніх стадіях, коли ситуація ще не критична, та, як наслідок, перешкодити (не допустити) банкрутству.

Її головними перевагами є те, що така процедура значно ефективніша та швидша і повинна займати не довше 6 місяців, а вартість при цьому в рази дешевша за процедуру досудової санації та банкрутства. 

Закон  також передбачає імплементацію Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023. Європейська Директива зобов'язує держави, які імплементують документ, розробити веб-портал запобігання неплатоспроможності. На ньому можна буде знайти інформацію про доступні інструменти раннього виявлення неплатоспроможності, процедури заходи та плани превентивної реструктуризації;  адаптовані до потреб і специфіки мікропідприємництва та малого підприємництва.

Тобто бізнес матиме доступ до якісної «шпаргалки», як самостійно скласти дієвий план превентивної реструктуризації. А це своєю чергою зекономить кошти, оскільки для цього не потрібно буде винаймати групу юристів, фінансистів, зазначив депутат.

Розроблений законопроєкт також передбачає запровадження механізму раннього виявлення неплатоспроможності.

Окрім заходів реструктуризації, зареєстрований законопроєкт визначає і заходи захисту боржників. Якщо план превентивної реструктуризації є обґрунтованим, суд може вжити заходи захисту боржника: заборону примусового стягнення з боржника та/або заборону звернення стягнення на  предмет застави, як в судовому, так і позасудовому порядку. 

Важливою гарантією з точки зору захисту інтересів кредиторів є те, що такі заходи запроваджуються на строк до 3 місяців з можливістю продовження терміну, але не більше 6 місяців. Саме протягом цього строку боржник зобов'язаний розробити та погодити план реструктуризації. У випадку, якщо цього не відбулось, а також якщо ці строки завершились - заходи захисту боржника припиняються автоматично.

Водночас такі заходи можуть бути достроково припинені, якщо вони втратили актуальність або можуть призвести до неплатоспроможності боржника, існує ризик втрати предмета застави чи боржник вказав недостовірну інформацію в заяві про застосування заходів.    

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.  

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини