Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В НБУ готують низку змін щодо регулювання діяльності ринку небанківських фінпослуг

Реклама

НБУ пропонує до обговорення проєкт змін до низки нормативно-правових актів, розроблений з метою вдосконалення регулювання та нагляду за діяльністю на ринку небанківських фінансових послуг.

Зокрема, передбачено вимоги щодо забезпечення фізичної та інформаційної доступності приміщень надавачів фінансових послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Надавачі фінансових послуг визначитимуть у кожному регіоні присутності щонайменше 50 відсотків інклюзивних відокремлених підрозділів та інформуватимуть про їх місцезнаходження, контактні номери та графік роботи на головній сторінці власного вебсайту та його мобільної версії, в програмних застосунках (мобільних додатках, платіжних застосунках), платіжних пристроях тощо.

Крім поширення вимог щодо інклюзивності, проєкт передбачає низку змін щодо регулювання діяльності ринку небанківських фінансових послуг, зокрема: 

  • розширення переліку випадків, коли не вимагається погодження Національним банком призначення особи на посаду голови колегіального виконавчого органу страховика;

  • можливість надання об'єктом безвиїзного нагляду обґрунтованого клопотання щодо продовження встановленого у вимозі НБУ строку подання документів;

  • розширення переліку ознак небездоганної ділової репутації щодо ключових осіб, керівника, власників істотної участі установи, яка здійснює безліцензійну діяльність на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку.

Також уточнюється, що заходи впливу у вигляді накладення штрафу за порушення прав споживачів застосовуватимуться протягом шести місяців із дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки (наразі один рік) із дня порушення небанківським надавачем фінансових платіжних послуг прав споживачів.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв?язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини