Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес-спільнота виступила проти підвищення податків для банківського сектору

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація спільно з іншими провідними бізнес-асоціаціями України, серед яких Американська торговельна палата в Україні (Палата), Незалежна асоціація банків України (НАБУ), а також Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI) звернулися до представників Верховної Ради та Уряду зі спільною позицією щодо законопроєкту №11416-д.

Законопроєкт передбачає підвищення податкового навантаження на банківський сектор. Важливою складовою цього законопроєкту є ретроспективне підвищення ставки податку на прибуток для банків до 50%, з початку 2024 року.

Бізнес-спільнота висловлює глибоке занепокоєння щодо цієї ініціативи, оскільки вона може мати негативні наслідки для фінансової стабільності країни. Представники бізнес-асоціацій наголошують на тому, що таке різке підвищення податкових ставок другий рік поспіль негативно вплине на інвестиційну привабливість України, що особливо важливо в контексті поточної війни та складної економічної ситуації.

Повторне підвищення податку на прибуток банків може відлякати як міжнародних, так і вітчизняних інвесторів, які вже зіштовхуються з високими ризиками через воєнні дії на території України. Зокрема, це призведе до зниження інтересу потенційних інвесторів до участі у приватизації, що додатково створить ризик для фактичного виконання Україною зобов'язань в рамках Меморандуму з МВФ і, як наслідок,  вплине на отримання нової фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

Прогнозована та стабільна податкова політика є важливою передумовою для розвитку банківської системи. У свою чергу, запровадження ретроспективних змін у податковому законодавстві суперечить міжнародним стандартам та створює правову невизначеність, що лише посилить кризу в українській економіці.

Представники бізнес-спільноти підкреслюють, що запровадження податку у розмірі 50% на поточний рік і наступні періоди, включаючи прибутки банків за 2024 рік, суперечить принципам податкової справедливості. Такий підхід не лише підриває довіру до України з боку міжнародних інвесторів, але й ставить банки в умови, коли частина їхнього прибутку буде фактично вилучена заднім числом, що створює додаткові фінансові ризики для банківської системи.

Бізнес-спільнота закликає уряд та Верховну Раду утриматися від впровадження різких змін у податковій політиці, зокрема, підвищення податку на прибуток банків.

Нагадаємо, Рада з другої спроби підтримала законопроєкт про підвищення податків. Голосування за законопроєкт у другому читанні відбудеться приблизно у середині жовтня. Вже є реакція ЄБАФРУІТ-бізнесу, СУП

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини