Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за незаконне вирубування та збут дерев зростуть - прийнято Закон

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини» (проєкт № 9665).

Закон передбачає наступні зміни до Кримінального кодексу:

Викладено у новій редакції ст. 245 "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу загальнонебезпечним способом".

За знищення або пошкодження лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною чи іншою рослинністю вогнем або іншим загальнонебезпечним способом - штраф від трьох тисяч до п'яти тисяч нмдг (51000-85000 грн) або виправні роботи на строк до одного року.

Ті самі дії, якщо вони заподіяли істотну шкоду довкіллю, - штраф від п'яти тисяч чотирьохсот до дев'яти тисяч нмдг (91800-153000 грн) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені на землях в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, або якщо вони спричинили загибель людини, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, чи вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Під істотною шкодою для довкілля слід розуміти знищення лісу на площі понад 2 га або знищення рослинного покриву (в тому числі деревної та деревночагарникової рослинності), або торфовищ, що заподіяло шкоду довкіллю, загальний розмір якої перевищує п'ятдесят нмдг (75700 грн).

Викладено у новій редакції ст. 246 "Незаконне вирубування, пошкодження або знищення дерев чи чагарників". За такий злочин - штраф від двох тисяч до п'яти тисяч нмдг (34000-85000 грн) або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. За повторне вчинення або за попередньою змовою групою осіб, - штраф від п'яти тисяч до десяти тисяч нмдг (85000-170000 грн) або обмеження волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

За незаконне вирубування дерев чи чагарників в парках, скверах, історико-культурних заповідниках або в межах територій чи об'єктів природнозаповідного фонду, або в межах особливо захисних лісових ділянок - штраф від п'яти тисяч до десяти тисяч нмдг (85000-170000 грн) або обмеження волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо ці дії спричинили тяжкі наслідки, - штраф від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч нмдг (255000-425000 грн) або позбавлення волі на строк від п'яти до семи років.

Якщо тяжкі наслідки вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану - позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Доповнено новою статтею 246-1 "Незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини". За перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини без документів, що підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені у значному розмірі, - штраф від двох тисяч до трьох тисяч нмдг (34000-51000 грн) або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Змінами до КпАП також оновлено діючі норми та доповнено новою статтею 65-2, яка передбачає встановлення адміністративної відповідальності за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості. Такі порушення каратимуться накладанням штрафу на громадян у розмірі від 510 - 1020 грн, на посадових осіб від 3400 - 5100 грн. За повторне порушення штраф для громадян від 1360 до 1530 грн, для посадовців - від 10200 до 15300 грн.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини