Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують удосконалити регуляторне поле діяльності індустріальних парків в Україні

Реклама

У Раді зареєстровано законопроєкт № 12117, який має усунути надмірні регуляторні бар'єри та покращити умови діяльності індустріальних парків в Україні.

Автори проєкту зазначили, що запропоновані зміни дозволять розширити сфери для застосування індустріальних парків, створити більш привабливі умови для інвесторів та таким чином залучити додаткові інвестиції.

Пропонується наступне:

  • Чітке розмежування функцій суб'єктів індустріальних парків (ініціатора створення, керуючої компанії, учасника, іншого суб'єкта індустріального парку), зокрема, щодо облаштування індустріальних парків;

  • Надання можливості ініціатору створення індустріального парку - суб'єкту господарювання індустріального парку також одночасно бути керуючою компанією без створення окремої юридичної особи та врегулювання всіх процедурних питань, пов'язаних з цим;

  • Впровадження поняття «еко-індустріальний парк», надання Кабінету Міністрів України повноважень щодо встановлення критеріїв для віднесення індустріальних парків до еко- індустріальних парків;

  • Врегулювання питання розміщення на землях промисловості в межах індустріального парку інших об'єктів, відмінних від промислових.

  • Впровадження нових підстав для розширення меж індустріального парку за зверненням керуючої компанії (наразі це можливо лише, якщо в межах наявної території недостатньо місця для розміщення нових учасників).

  • Врегулювання питання зменшення площі індустріального парку та прибрано обмеження щодо максимальної площі індустріального парку (за чинною нормою - 1000 га).

  • Врегулювання питання щодо переходу прав власності на земельну ділянку в межах індустріального парка від ініціатора парку до іншої особи. Згідно законопроєкту у разі переходу права власності на земельну ділянку переходять і права ініціатора з метою продовження функціонування індустріального парку. Новий власник земельної ділянки перевіряється щодо відповідності вимогам до ініціатора, встановленим законом.

  • Удосконалення процедурних питань, пов'язаних із включенням та виключенням індустріальних парків з Реєстру індустріальних парків, зокрема оновлення переліку документів, що подається для включення індустріального парку до Реєстру, критеріїв прийняття рішення про включення індустріального парку до Реєстру, перелік випадків, у яких приймається рішення про відмову у включені індустріального парку до Реєстру, оновлення змісту концепції індустріального парку.

  • Розширено перелік обмежень для ініціаторів створення, керуючої компанії, учасників та інші суб?єктів господарювання індустріального парку, пов'язаних з належністю до рф, Білорусі, Ісламської Республіки Іран.

  • Удосконалено конкурсну процедуру щодо вибору керуючої компанії індустріального парку.

  • Удосконалено повноваження уповноваженого органу.

  • Врегулювання випадку втрати статусу учасника індустріального парку внаслідок порушення ним вимог, встановлених Законом України «Про індустріальні парки», такий учасник індустріального парку набуває статусу іншого суб'єкта індустріального парку.

  • Удосконалення термінології та усунення внутрішніх колізій.

  • Впроваджено можливість для керуючих компаній, основним видом діяльності яких є надання в оренду нерухомого майна отримувати державну підтримку, яка надається суб'єктам малого і середнього підприємництва (так звані кредити в рамках програми 5-7-9).

Оцініть ризики щодо контрагентів на 360 - з реєстраційною, судовою, медійною інформацією та відкритими джерелами. Здійсніть миттєвий аналіз 29 факторів ризику:  

анулювання реєстрації;  

ймовірний зв'язок з рф/рб, Іраном, Північною Кореєю;  

ведення діяльності на окупованих територіях;  

приналежність до "чорного" або "сірого" списку FATF;  

банкрутство та борги. 

Дізнайтесь більше переваг нової LIGA360, замовивши презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини