Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До кінця 2025 року Україна здійснить погашення кредиту в розмірі 35 млрд. євро за рахунок знерухомлених активів Центрального Банку РФ

Реклама

Депутати Комітету з Міжнародної торгівлі Європейського Парламенту (надалі - Комітет) проголосували за підтримку кредиту в розмірі до 35 мільярдів євро для України, як внеску ЄС в ініціативу підтримки G7 для задоволення нагальних потреб України у фінансуванні в умовах жорстокої агресивної війни Росії. 

Про відповідну ініціативу Європейської Комісії щодо Механізму співпраці в рамках кредитів для України на суму до 45 мільярдів євро та виняткового кредиту макрофінансової допомоги (МФД) у розмірі до 35 мільярдів євро ми писали у матеріалі: 

Депутати Європарламенту в Комітеті проголосували 31 голосом "за", 4 "проти" і не утримувалися щодо пропозиції Єврокомісії підтримати Україну за допомогою виняткового кредиту макрофінансової допомоги (МФД) у розмірі до 35 мільярдів євро. Погашення цього виняткового кредиту МФД та кредитів інших країн G7 відбуватиметься за рахунок надзвичайних надходжень, отриманих від знерухомлених активів російського Центрального Банку і, які стали можливими завдяки Механізму кредитного співробітництва в Україні, нещодавно створеному за пропозицією Єврокомісії. 

За інформацією Європарламенту, майбутні доходи від заморожених російських активів, а також можливі внески держав-членів ЄС та інших країн мають бути надані Україні через Механізм, щоб допомогти країні погасити винятковий кредит MФД, а також кредити від інших партнерів G7, які Комісія вважає прийнятними. Ці кошти будуть використані лише для обслуговування та погашення прийнятних кредитів та кредиту MФД. 

Новий кредит МФД є нецільовим, що дозволяє Україні розподіляти кошти на свій розсуд. Системи управління та контролю, окреслені в Плані для України, поряд із конкретними заходами щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням, також застосовуватимуться до кредиту МФД. Нові кошти MФД будуть доступні до кінця 2024 року, а виплачені до кінця 2025 року. 

“Використання прибутків від знерухомлених російських активів надсилає чіткий сигнал про те, що тягар відбудови України мають взяти на себ ті, хто несе відповідальність за її руйнування, а саме Росія. Новий механізм макрофінансової допомоги та кредитного співробітництва підтримує Україну у збереженні важливих базових функцій у суспільстві”, - сказала доповідач Карін Карлсбро

Відповідну фінансову підтримку ще має затвердити весь Парламент, який проголосує за цю пропозицію під час сесії 21-24 жовтня 2024 року. Рада ЄС планує прийняти регламент за письмовою процедурою після голосування Парламенту. Очікується, що регламент набуде чинності наступного дня після його публікації в Офіційному віснику ЄС.  

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини