Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд затвердив положення про Реєстр прозорості, але запуск Закону про лобіювання ще можуть відтермінувати

Реклама

Уряд постановою від 15 жовтня 2024 року № 1175 затвердив Положення про Реєстр прозорості. Запуск Реєстру необхідний для повноцінної реалізації положень Закону України «Про лобіювання» після його введення в дію.

Це положення є основним документом, що визначає функціональні можливості, порядок ведення та доступу до Реєстру прозорості, надання відомостей з нього, а також інші питання функціонування. Розробником документу є Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке відповідно до положень Закону забезпечує ведення Реєстру прозорості, є його держателем та адміністратором. 

В НАЗК зазначили, що продовжують активну роботу над створенням Реєстру прозорості як ключового інструменту для початку функціонування інституту лобіювання в цілому. Партнером НАЗК у виконанні цього завдання є Проект "Сприяння доброчесності у публічній сфері (Pro-Integrity)", який забезпечує фінансування розробки цієї інформаційно-комунікаційної системи.

Також у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт № 12120, яким пропонується відтермінувати введення в дію Закону України "Про лобіювання". Це необхідно для якісної розробки Реєстру прозорості та забезпечення можливості повноцінної реалізації положень вказаного Закону. Проектом запропоновано уточнити, що цей Закон вводиться в дію через два місяці з дня початку функціонування Реєстру прозорості, але не пізніше 1 вересня 2025 року (наразі - 1 січня 2025 року). У зв'язку із цим також запропоновано уточнити пункт 3 зазначеного розділу, передбачивши, що після введення в дію Закону суб'єкт лобіювання вперше подає звіт щодо лобіювання за друге півріччя 2025 року - до 31 січня 2026 року. Також запропоновано продовжити термін для забезпечення створення та функціонування Реєстру прозорості.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію

Читайте також:

Уряд встановив вимоги до етичної поведінки суб'єктів лобіювання

Встановлено адмінвідповідальність за порушення законодавства у сфері лобіювання

Як Закон про лобіювання визначив поняття лобіювання

Чи відповідає український закон про доброчесне лобіювання європейським практикам?

Закон про лобіювання в діяльності комплаєнc

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини