Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МВФ встановив нові структурні маяки для України - завершено п’ятий перегляд програми EFF

Реклама

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 18 жовтня 2024 року завершила п'ятий перегляд програми “Механізм розширеного фінансування” (Extended Fund Facility, EFF), інформує пресслужба НБУ.

Після схвалення п'ятого перегляду програми Україна отримала доступ до фінансування обсягом 834,9 млн СПЗ (близько 1,1 млрд дол. США в еквіваленті), що спрямовуватиметься на підтримку державного бюджету. Після надходження транша загальний обсяг отриманого за програмою фінансування зросте до близько 8,7 млрд дол. США.

У релізі МВФ зазначається, що Україна і далі ефективно виконує програму EFF, попри виклики війни. Були досягнуті всі кількісні критерії ефективності та індикативні цілі, встановлені на кінець червня та діючі постійно. Крім того, станом на кінець вересня виконано всі структурні маяки, крім одного, термін виконання якого був перенесений через об'єктивні причини. Ще два структурні маяки виконано із випередженням графіка. Також українська влада реалізувала всі попередні заходи для цього перегляду.

У Мінфіні зазначають, що загалом виконано п'ять зобов'язань, а саме:

  • Розробка методології оцінки ефективності податкових пільг, включаючи їхню вартість для бюджету.

  • Визначено основні публічні компанії, які серйозно постраждали від війни, та підготовлено аналіз потенційних фіскальних та квазі-фіскальних витрат.

  • Ухвалено зміни до Митного кодексу відповідно до найкращих міжнародних практик. (достроково)

  • На основі результатів дорожньої карти з розробки процедур управління публічними інвестиціями прийнято урядову постанову з планом дій та графіком виконання, яка забезпечить чіткий зв'язок між середньостроковим бюджетним плануванням і капітальними видатками. (достроково).

Також під 5-й перегляд програми EFF Україна суттєво оновила Меморандум про економічну і фінансову політику, розповів Данило Гетманцев. Структурних маяків стало 48, з яких 29 вже виконано.

Додалося 11 нових структурних маяків, в т.ч.

- 6 за напрямом фіскальної політики

  • внесення змін до Бюджетного кодексу на виконання плану дій реформи управління публічними інвестиціями (до кінця січня 2025)

  • призначення нового голови БЕБ відповідно до умов відбору, визначених законом (до кінця лютого 2025)

  • затвердження КМУ методологічної рамки, що підкріплює управління публічними інвестиціями (до кінця лютого 2025)

  • подання законопроекту до ВРУ щодо вимог податкової звітності для операторів цифрових платформ - мова про Uber, Uklon, Glovo та ін. (до кінця квітня 2025)

  • призначення постійного голови Держмитниці та постійних голів усіх регіональних митниць (до кінця червня 2025)

  • вчасна подача бюджетної декларації на 2026-2028 рр, яка відповідатиме параметрам програми EFF (до кінця червня 2025)

- 1 за напрямом фінансова політика  

  • оцінка НБУ ключових фінансових та операційних ризиків для фінансової стабільності за різних негативних сценаріїв і підготовка ним планів на випадок надзвичайних ситуацій (до кінця жовтня 2024)

- 2 за напрямом енергетична політика 

  • посилення функціональної незалежності НКРЕКП, в т.ч. щодо незастосування процедури державної реєстрації до рішень регулятора  (до кінця грудня 2024)

  • завершення формування наглядової ради Укренерго, де більшість із 7 членів складатимуть незалежні члени (до кінця грудня 2024)

- 2 за напрямом державне управління/ анти-корупційна політика

  • реформа Рахункової палати, в т.ч. надання комісії з незалежних експертів права вето на призначення членів РП, розширення функцій аудиту РП, посилення її фінансової незалежності (до кінця грудня 2024)

  • призначення незалежних експертів для першого зовнішнього аудиту НАБУ (маяк виконаний як попередня умова позитивного 5-го перегляду програми EFF)

Строк виконання 2 маяків за напрямом державне управління/ анти-корупційна політика було перенесено, аби дати більше часу на реалізацію реформ:

  • публікація звіту із зовнішнього аудиту НАБУ (невиконаний маяк, строк перенесено із кінця вересня на лютий 2025),

  • внесення змін до КПК для посилення боротьби із корупцією, в т.ч. у контексті скасування т.з «правок Лозового» щодо обов'язкового закриття кримінального провадження у зв'язку зі спливом строків досудового розслідування (строк перенесено у другий раз, із жовтня на кінець грудня цього року).

Хочете отримувати експертну аналітику з гарячих бізнес-питань? В LIGA360 є матеріали для всієї команди: для юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців та керівників. Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію. 

Встигни скористатися Special program для рішення LIGA360. Гарантуй найкращу ціну для своєї компанії. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини