Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації процедур банкрутства: опубліковано Закон, який запроваджує інститут превентивної реструктуризації

Реклама

Ухвалений у вересні Закон від 19.09.2024 № 3985-IX, який доповнює Кодекс з процедур банкрутства новою Книгою третьою "Превентивна реструктуризація" 23 жовтня офіційно опублікували в газеті "Голос України". Закон набирає чинності та вводиться в дію через 3 місяці з дня його опублікування, тобто з 23 січня 2025 року, за винятком положень про превентивну реструктуризацію, які вводяться в дію через 6 місяців з дня набрання чинності Законом.

Превентивна реструктуризація потрібна, щоб виявити ризики неплатоспроможності підприємств на ранніх стадіях, коли ситуація ще не критична, та, як наслідок, перешкодити (не допустити) банкрутству. Вона може включати систему заходів, спрямованих на недопущення або запобігання неплатоспроможності боржника, що можуть включати зміну складу, умов або структури активів та зобов'язань боржника, а також будь-які необхідні операційні зміни чи комбінацію цих елементів, які здійснюються згідно з планом превентивної реструктуризації.

Процедура превентивної реструктуризації може бути ініційована боржником - юрособою або ФОП, крім юросіб, провадження у справах про банкрутство яких не допускається згідно з Кодексом, а також юросіб, які надають фінансові послуги.

Кредитори за зобов'язаннями боржника, члени органів управління боржника (виконавчого органу, наглядової ради тощо) або представник працівників боржника у разі наявності інформації про неплатоспроможність боржника або її загрози мають право ініціювати перед боржником питання відкриття процедури превентивної реструктуризації.

Не можуть бути предметом превентивної реструктуризації вимоги працівників, пов'язані з трудовими відносинами з боржником, щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізособи, сплати аліментів, сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших обов'язкових платежів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, вимоги, не пов'язані з підприємницькою діяльністю ФОП.

Закон також передбачає імплементацію Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023. Європейська Директива зобов'язує держави, які імплементують документ, розробити веб-портал запобігання неплатоспроможності. На ньому можна буде знайти інформацію про доступні інструменти раннього виявлення неплатоспроможності, процедури заходи та плани превентивної реструктуризації;  адаптовані до потреб і специфіки мікропідприємництва та малого підприємництва.

Хочете оцінити фінансову стабільність бізнес-партнера? Перевірити, чи не має він боргів, судових справ? Спробуйте нове рішення LIGA360 від LIGA ZAKON! Всі види джерел для всебічної оцінки контрагентів: реєстри, судові рішення, санкційні списки та медіа. Залиште заявку на презентацію LIGA360 для вашої команди.  

Встигни скористатися Special program для рішення LIGA360. Гарантуй найкращу ціну для своєї компанії. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини