Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна та Єврокомісія продовжують співпрацю щодо скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС

Реклама

За повідомленнями Міністерства юстиції України у період з 23 по 25 жовтня 2024 року українська делегація приймає участь у черговій зустрічі в межах двосторонніх сесій України та Європейської Комісії щодо офіційного скринінгу відповідності українського законодавства правовим нормам ЄС. Відповідні зустрічі відбуваються в рамках переговорного процесу вступу нашої країни до Європейського Союзу. 

Дані двосторонні зустрічі відбуваються у гібридному форматі, як у офлайн, так і онлайн форматах та присвячені Розділу 24 «Юстиція, свобода та безпека», що належить до кластера 1 «Основи процесу вступу до ЄС» (Fundamentals). 

Розділу 24 охоплює широкий спектр питань, пов'язаних з пересуванням людей та міграцією. Українські переговірники презентують євопейським партнерам стан наближення національних законодавчих та інституційних рамок до відповідних європейських норм і стандартів. Ключовими сферами, які являються предметом даних зустрічей є: 

  • боротьба з організованою злочинністю; 

  • співпраця у сфері протидії поширення наркотиків; 

  • боротьба з тероризмом та попередження радикалізації; 

  • співробітництво правоохоронних органів та обмін інформацією; 

  • управління кордоном; 

  • прихисток; 

  • міграція; 

  • візова політика; 

  • судова співпраця у цивільних та господарських справах, а також кримінальних справах; 

  • заходи, вжиті для боротьби з корупцією у сфері юстиції та внутрішніх справ. 

LIGA360 змінюється для тебе! Єдиний інформаційний продукт для всієї компанії. Спільне поле для роботи із правовими, судовими, реєстровими, договірними, медійними даними. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Довідка 

Для того, аби допомогти країні-кандидату досягти відповідності критеріям членства, процедурою ЄС визначено 35 переговорних розділів. За цими розділами Єврокомісія спочатку проводить офіційний скринінг відповідності законодавства України праву ЄС. 33 із 35-ти переговорних розділів розподілені на 6 тематичних кластерів. Розділи 34 «Інституції» та 35 «Інші питання» розглядатимуться окремо, поза межами кластерів.  

Під час двосторонніх зустрічей (в рамках скринінгу) країна-кандидат представляє етап підготовки, на якому вона перебуває з точки зору прийняття та імплементації законодавства ЄС у кожному розділі переговорів. 

Рамки переговорів - технічне завдання, в якому викладено керівні принципи та принципи переговорів про вступ з кожною країною-кандидатом. Він складається з трьох частин: 

  • принципи, що регулюють переговори про вступ, 

  • Зміст переговорів 

  • Порядок проведення переговорів. 

Європейська комісія розробляє проєкт переговорної рамки, держави-члени ЄС її затверджують, а головування в Раді ЄС представляє її на початку переговорів про вступ. 

За результатами скринінгу, проведеного для кожного кластера, ЄС та країна-кандидат домовляться про пріоритети прискореної інтеграції та ключові реформи. Коли ці пріоритети достатньо реалізовані, кластер (що охоплює всі пов'язані розділи) відкривається без додаткових умов, і для кожного розділу встановлюються орієнтири для завершення роботи. Глави відповідного кластера оцінюються і закриваються окремо. 

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності і подальший обсяг роботи. Також звіт представить оцінку адміністративної та інституційної спроможності України за переговорними розділами. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини