Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фітосанітарний контроль зможуть проводити приватні лабораторії

12 липня 2018, 08:30
318
0
Реклама

10 липня Верховна Рада прийняла закон на базі законопроекту №6673, що удосконалює фітосанітарні процедури. Якщо затверджені депутатами нововведення схвалить Президент, проводити такі експертизи зможуть приватні лабораторії. Але уповноваженоїю зможе бути тільки акредитована лабораторія, яка не порушувала протягом останніх шести місяців вимог законодавства та галузевих стандартів, на відповідність яким вона акредитована.
Закон передбачає створення Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, куди будуть внесені дані про них із зазначенням терміну дії їх атестатів про акредитацію, а також номер і дата видачі висновку фітосанітарної експертизи (аналізу). Відомості Реєстру будуть відкритими і загальнодоступними.
Законом також визначається строк дії на території України фітосанітарного сертифіката (14 днів), і вводиться адмінвідповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за неналежне дотримання законодавства про карантин рослин при проведенні відповідної експертизи.
Як раніше повідомляв Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, такі нововведення є кроком щодо впровадження ризик-орієнтованого підходу в фітосанітарному контролі. Його суть полягає в тому, що якщо господарюючий суб'єкт ретельно дотримується фітосанітарних вимог країни призначення, і при перевірці його продукції не виявлено невідповідності цим вимогам, то частку контролю можна знизити з 100% до 50% або ще нижче. При цьому до порушників має бути застосований більш жорсткий контроль.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини