Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незабаром може з'явитися принципово новий податок

9 липня 2018, 08:00
237
0
Реклама

Пропонується з 1 січня 2019 року замінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал. При цьому до 31 грудня 2021 року банки за своїм рішенням зможуть застосовувати старий податок. Відповідний законопроект № 8557 Президент, як і обіцяв, зареєстрував 5.07.2018.

Також передбачено, що сума дивідендів, що виплачується за 2018 рік (а для банків, які продовжили сплату податку на прибуток - за 2021 рік) оподатковуватиметься податком на виведений капітал у обсягах прибутку, з якого раніше не був сплачений старий податок.

До операцій з виведення капіталу пропонують віднести, зокрема, виплату дивідендів на користь неплатника податку та частини прибутку державними некорпоратизованими, казенними чи комунальними підприємствами. Оподатковувати планують також і прирівняні до них операції.

Запропоновано наступні ставки податку: 15% - до операцій з виведення капіталу; 20% - до прирівняних операцій; 5% - до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам - нерезидентам (у передбачених випадках).

Крім того, передбачено створення Реєстру платників податку на виведений капітал, дані якого оприлюднюватимуться на сайті Державної фіскальної служби.

У прикінцевих положеннях проекту передбачено, що Кабмін при підготовці законопроекту про держбюджет 2019 року має враховувати заміну податку, щоб забезпечити заданий рівень дефіциту держфінансів (дотримання цього показника жорстко вимагає МВФ). Оскільки надходження від нового податку в перші роки будуть неминуче менше, ніж від податку на прибуток, то Президент пропонує уряду скоротити бюджетні витрати. Але якщо цього компенсатора буде мало, то Кабміну доведеться шукати інші джерела.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини