Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Формальності міжнародної торгівлі стануть простіші за рахунок електронного документообігу

5 липня 2018, 14:30
170
0
Реклама

5 липня Верховна Рада остаточно вирішила питання запровадження митного сервісу «єдине вікно» - за відповідний законопроект № 7010 віддали свої голоси 254 народних депутата. Нововведення покликане зробити більш зручним і швидким проходження митних формальностей за рахунок одноразової подачі документів в електронному вигляді через єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».
Інформаційний веб-портал повинен забезпечити:
- обмін документами та відомостями щодо переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон;
- передачу держорганами, установами і організаціями відповідних дозвільних документів або відомостей про внесення (виключення) товару до відповідного реєстру в органи доходів і зборів;
- використання органами доходів і зборів відомостей з відповідних реєстрів або документів;
- надання органами, що здійснюють санітарні, фітосанітарні заходи, відомостей про результати проведення таких заходів та ін.
Крім того, закон передбачає скорочення кількості контролюючих органів на кордоні за рахунок покладання на посадових осіб митниць та Держприкордонслужби контрольних повноважень Держекоінспекції. Також передбачено, що санітарно-епідеміологічний нагляд здійснюється після митного оформлення товарів, що ввозяться.
Нагадаємо, розробка концепції «єдиного вікна» на митниці і відповідного законопроекту була непростим процесом, що вимагав активної участі бізнесу. Зокрема, в тестовому режимі сервіс мав запрацювати ще з 1 лютого. Однак, алгоритм, передбачений відповідною постановою Кабміну від 22.11.2018 № 878, був жорстко розкритикований експертами та бізнесом. Детальніше про це див. ««Єдине вікно»на митниці - запуск сервісу на тлі маси невирішених питань». Справедливість висунутих претензій підтвердило й оперативне доопрацювання регулювання з урахуванням висловлених побажань. Але і після цього говорити про те, що процедура остаточно налагоджена, не доводиться.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини