Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнесу обіцяні нові інструменти захисту від свавілля силовиків

23 червня 2018, 08:00
156
0
Реклама

Законопроект № 8490 пропонує надати право учасникам кримінального провадження заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо:

- існує не скасована постанова про припинення кримінального провадження;

- набрання чинності закону, яким скасовано кримінальну відповідальність за діяння, що стало підставою для відкриття справи;

- досягнення податкового компромісу.

У разі відмови в задоволенні такого клопотання можна звернутися зі скаргою до слідчого судді, а в разі відмови - в апеляцію.

Також пропонується внести зміни, які дозволять запобігти безпідставному затягування досудового розслідування, в якому жодній особі не повідомлено про підозру, однак проводяться процесуальні дії, що призводить завдання шкоди особам, які не є підозрюваними. Для цього слід звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо минули всі терміни, встановлені для проведення досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення в ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру.

Крім того, пропонується надати державі можливість, у разі відшкодування нею шкоди, заподіяної слідчим або прокурором, застосовувати право зворотної вимоги до винуватців. Для цього не обов'язково встановлення в їх діях складу кримінального злочину, досить наявності ознак дисциплінарного проступку, виявлених за результатами службового розслідування.

Такі зміни видаються важливими для забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб під час досудового розслідування. Проте, 19 червня депутати не включили цей законопроект до порядку денного.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини