Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть дозволити досудове блокування сайтів

23 червня 2018, 10:06
167
0
Реклама

21 червня Верховна Рада включила до порядку денного законопроект, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до сайтів і сервісів в інтернеті за рішенням не тільки суду, але і прокурора, слідчого і Ради національної безпеки і оборони України. Йдеться про законопроект № 6688 від 12.07.2017, який подали депутати Іван Винник («Блок Петра Порошенка»), Дмитро Тимчук («Народний фронт») і Тетяна Чорновол («Народний фронт»).
Крім нової схеми блокування сайтів, законопроект вводить нові обов'язки операторів і провайдерів і нові штрафи для них, передбачає нові повноваження державних органів.
Ряд громадських і професійних об'єднань різко виступили проти законопроекту. Останньою за часом такою заявою стало звернення до депутатів коаліції «За вільний Інтернет», в яку входять юристи і правозахисники, не голосувати за законопроект. У зверненні йдеться про те, що законопроект №6688 «є спробою обмеження прав людини в інтернеті і створення механізмів тиску на провайдерів». Його положення «порушують національне законодавство і міжнародне право і створюють умови для інтернет-цензури».
Зокрема, підставою для блокування ресурсів визначається «поширення через цей ресурс (сервіс) інформації, з використанням якої відбуваються тяжкі або особливо тяжкі злочини». Але таке формулювання, на думку Коаліції, суперечить принципу правової визначеності і створює серйозні можливості для зловживань. «Крім цього, хоча законопроект встановлює судовий механізм блокування, тобто за рішенням слідчого судді або суду, але в окремих випадках допускається обмеження доступу за постановою прокурора або слідчого на термін до 48 годин. При цьому законопроект не встановлює граничних термінів тимчасового блокування у всіх інших випадках», - йдеться у зверненні.
Нагадаємо, що 20 червня, в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що для захисту держави необхідно прийняти пакет законів, які значно розширять можливості державних органів в питаннях інформаційної та кібербезпеки.
Раніше юристи коаліції «За вільний Інтернет» опублікували детальний аналіз відповідності національному і міжнародному законодавству Указу Президента №126/2018 від 14.05.2018 про введення в дію рішення РНБО від 2 травня 2018 про застосування економічних санкцій, яким передбачена заборона провайдерам надавати послуги доступу до ряду інтернет-ресурсів і сервісів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини