Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Кабмін кинув поліцію на боротьбу з корупцією на митниці

22 червня 2018, 11:14
197
0
Реклама

Набула чинності постанова КМУ №479 від 20.06.2018. Відповідно до неї, поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності. Мета поліцейських - виявлення фактів порушення митних правил. Також поліцейські і службові особи МВС отримали право доступу до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор-2006». Протягом тижня ДФС повинна визначити порядок надання такого доступу. Все це названо експериментальним проектом, який триватиме до 31.12.2018.
Однак генеральний прокурор Юрій Луценко висловив думку, що поліцейські, допущені на митні пости, не матимуть повноважень. «Рішення про введення Нацполіціі на території митних постів є законним. Проблема в тому, що відповідно до Митного кодексу, ці люди на території митного посту не можуть робити нічого. Це їм забороняє ст. 332 Кодексу». На думку генпрокурора, потрібно терміново вносити правки до Митного кодексу або організувати спільні пости на виїзді з митниць.
Юрій Луценко також висловив побоювання, що це рішення уряду може призвести до монополізації контролю митниці з боку МВС. «У минулому році одна служба ходила туди - СБУ. Тепер інше відомство матиме цю монополію - МВС. З моєї точки зору, і то, і то неприйнятно. Перевіряти роботу посадових осіб ДФС і правильність митного оформлення потрібно колегіально, - сказав він. - У нас три роки немає керівника митної служби країни. Вертикаль митних органів відсутня».
20 червня Кабінет міністрів також скасував свою постанову №371 от 08.06.2016 про створення міжвідомчої групи з боротьби з контрабандою та корупцією на митниці - так званої «чорної сотні». Тоді уряд створив міжвідомчий цільової центр і 20 мобільних груп по чотири-п'ять співробітників для запобігання та виявлення фактів порушень на митниці. Ці групи складалися з представників ДФС, прикордонної служби та поліції. Про ефективність цих заходів нічого не повідомлялося.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини