Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки повинні будуть по-новому підходити до управління ризиками

18 червня 2018, 08:30
233
0
Реклама

11 червня Нацбанк прийняв Постанову №64 «Про затвердження Положення про організацію системи управління ризиками у банках України та банківських групах". Серед іншого, встановлено три лінії захисту для належного управління банками.

Перша лінія приймає ризики, несе відповідальність за них, готує відповідні звіти. Встановлена вона на рівні бізнес-підрозділів і підрозділів підтримки діяльності. Друга лінія - на рівні відділів по управлінню ризиками та контролю дотримання норм (комплаенс). Третя - підрозділи внутрішнього аудиту, які перевіряють і оцінюють ефективність усієї системи управління ризиками.

Документ містить мінімальний перелік і вимоги до таких внутрішніх документів: декларації схильності до ризиків, стратегії та політики управління ризиками, методики визначення істотних ризиків, порядки і процедури управління ними, кодекси поведінки.

Визначено перелік основних ризиків, які банк зобов'язаний постійно моніторити. До них відносяться: кредитний, ліквідності, ринковий, операційний, комплаенс і процентний ризик банківської книги. Проте цей перелік не виключає управління іншими ризиками.

Усі вимоги, розроблені Нацбанком, спрямовані на визначення можливості протистояти потрясінням і загрозам. Вони засновані на принципах Базельського комітету з банківського нагляду і враховують кращу міжнародну практику. Адаптаційний період з можливістю поетапного переходу встановлено до квітня 2020 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини