Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вихід учасника з господарського товариства не може бути приводом для відмови у виплаті йому дивідендів, призначених ще за його участі

15 червня 2018, 08:01
572
0
Реклама

База важливих судових прецедентів в сфері корпоративного права нещодавно поповнилася новою постановою Верховного суду, суть якої варто враховувати для того, щоб уникнути порушення прав учасників товариства при виплаті їм дивідендів.
Витоки спору знаходяться в рішенні загальних зборів ТОВ виплатити дивіденди учасникам. Після цього один з учасників вирішив вийти з цього товариства, при цьому він до моменту виходу не дочекався фактичної виплати дивідендів, в зв'язку з чим звертався в подальшому до ТОВ за своїми грошима. Однак, товариство відмовилося виплачувати дивіденди через те, що рішенням загальних зборів, прийнятим вже після виходу учасника, рішення про виплату дивідендів було скасоване. З такою позицією колишній учасник не погодився і звернувся до суду з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів про скасування виплати дивідендів.

Місцевим та апеляційним судами вимоги позивача були визнані справедливими. Але, ТОВ вирішило оскаржити ці рішення в касаційному порядку, посилаючись на те, що на дату прийняття рішення про скасування виплати дивідендів позивач вже не був учасником товариства і не мав права на звернення до суду з позовом про визнання недійсним рішень органів управління товариством.
Розглядаючи цей спір, Верховний суд в складі колегії суддів Касаційного господарського суду, вказав на те, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів його учасника. Практика Європейського суду з прав людини вказує на те, що рішення про сплату учаснику дивідендів наділяє його «законним очікуванням», що йому будуть такі дивіденди виплачені. Невиплата дивідендів прирівнюється до порушення його права на мирне володіння майном.
У зв'язку з цим, Верховний суд вважає розумним і справедливим те, що після виходу учасника з товариства рішення загальних зборів, які приймалися за його участі, зокрема з виплати цьому учаснику дивідендів, є обов'язковими для товариства. Адже подальше скасування такої виплати після виходу учасника та втрати ним права голосу на загальних зборах є порушенням його законних очікувань щодо ефективного здійснення свого права власності, що є несправедливим. Більш того, на думку суду, тут є база для зловживання іншими учасниками товариства своїми правами на прийняття рішення про права учасника, що вийшов, без урахування його голосу (що є нерозумним і несправедливим).
Такі висновки сформульовані в постанові Верховного суду від 23 травня 2018 р. по справі № 908/1027/17.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини