Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд обіцяє гнучкість і пом'якшення архітектурно-будівельних правил

12 червня 2018, 12:47
215
0
Реклама

Рівно через рік після реєстрації урядового законопроекту № 6577, заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе 11 червня нагадав про суть документа і те, яку він повинен принести користь будівельній сфері. Ключовою ідеєю ініціативи є впровадження параметричного методу нормування в будівництві, що має суттєво підвищити якість будівельних норм, посилити інвестиційну привабливість будівельного ринку і в цілому поліпшити розвиток галузі.
Параметричний метод нормування полягає у формулюванні нормативної вимоги, що передбачає встановлення параметрів, які визначають безпеку, функціональність та якість об'єкта нормування. Як параметри використовуються цілі, функціональні вимоги і критерії, яким повинен відповідати об'єкт. Для дотримання вимог будівельних норм учасниками будівельної діяльності передбачено два підходи: прийнятних і альтернативних рішень. Проектувальнику надається вибір, якому з підходів слідувати для дотримання обов'язкових вимог, встановлених в будівельних нормах. Параметричний метод нормування заснований на ієрархії цілей і завдань та вважається більш прогресивним.
Обгрунтовуючи необхідність такого нововведення, посилаються на успішний іноземний досвід, в той час як чинний зараз в Україні розпорядчий метод не передбачає використання нових технологій і альтернативних рішень в будівництві. Це обумовлено тим, що жорсткі архітектурно-будівельні приписи не роз'яснюють ні цілей, ні функцій, ні критеріїв їх виконання.
Наприклад, згідно з розпорядчим методом, ширина коридору в житлових будинках від дверей квартир до виходу на сходову клітку, повинна бути не менше 3 м, без уточнення цілей. Згідно параметричного методу ширина коридору проектується з метою, щоб в разі виникнення пожежі можна було безпечно і швидко евакуювати людей з будівлі. Критерій - час евакуації. Вимоги до експлуатаційних характеристик і показників - відстань від дверей.
Законопроект № 6577 схвалений парламентським комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та рекомендований до розгляду в першому читанні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини