Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд хоче усунути усі перешкоди для права жінок працювати на будь-яких роботах

29 травня 2018, 08:01
229
0
Реклама

Трудове законодавство передбачає обмеження для жінок, покликані захистити їх від найшкідливіших і найнебезпечніших для здоров'я робіт. Ці норми завжди були неоднозначні, а в останні роки аналіз їх доцільності вийшов за межі наукових дискусій і став предметом реформи держрегулювання трудової сфери. У підсумку, хвиля дерегуляції бізнесу торкнулася й Переліку важких робіт та робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, який був скасований 13.10.2017 р. А 24 травня в Парламенті Кабмін зареєстрував проект закону, покликаний вилучити відповідні норми (які сприймаються як дискримінаційні) з регулювання вже на рівні закону.
Законопроект № 8406 від 24.05.2018 р. передбачає виключення з Кодексу законів про працю статті про заборону застосування праці жінок на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім нефізичних робіт або робіт із санітарного та побутового обслуговування. Ця ж норма встановлює заборону на залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Аналогічний припис запропоновано виключити і з Закону «Про охорону праці». В уряді вважають, що такі зміни сприятимуть приведенню національного регулювання у відповідність до законодавства ЄС та розширенню можливостей для жінок, в тому числі в сфері економіки і зайнятості.
Варто зазначити, що норми про жіночі обмеження на заняття «шкідливих» посад вже de facto і так не працюють, оскільки вони передбачають їх підзаконне уточнення. При цьому, як було зазначено вище, відповідний перелік втратив чинність (за винятком розділу про гірничі роботи, який також підлягає скасуванню незабаром). Однак, запропоновані до скасування розпорядження про неприпустимість порушення вагових норм уточнюються наказом МОЗ від 10.12.1993 № 241, якого дерегуляція поки не торкнулася і він діє. Таким чином, в разі парламентського схвалення урядової ініціативи в запропонованому вигляді, можлива ситуація, коли будуть скасовані обмежувальні норми на рівні закону, а підзаконний акт, що їх уточнює, залишиться чинним.
Така колізія з юридичної точки зору не повинна створювати проблем, проте як будуть до неї ставитися контролюючі органи на практиці - поки не ясно. Тому тим підприємствам, для яких перевірка вагових навантажень на жінок може нести правові ризики, варто не чекаючи повного скасування обмежень подбати про підготовку правової позиції на випадок отримання претензій щодо недотримання нормативів. Ще одним варіантом дій, в разі виникнення описаної правової нестиковки норм, може бути звернення з офіційним запитом до Держпраці як контролюючого органу щодо офіційного тлумачення як поступати в даній ситуації, щоб не отримати штраф.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини