Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим небезпечні нелегалізовані криптодоходи і чи варто боятися держрегулятора

25 травня 2018, 14:37
252
0
Реклама

Питання врегулювання правового статусу криптовалюти в Україні не втрачає актуальності. У парламенті вже є кілька законопроектів з цього приводу. Крім того, свою офіційну позицію щодо легалізації криптовалюти вже висловила низка держорганів. Незважаючи на неоднозначність питання, криптовалюті рано чи пізно буде приділена увага на рівні законодавства, швидше за все, у формі окремого нормативного акта. 24 травня адвокат, керуючий партнер АО Juscutum і відомий експерт в сфері правових аспектів блокчейн-технологій Артем Афян в коментарі AIN висловив свою думку з приводу необхідності «криптовалютного» закону.
Він звернув увагу на те, що відсутність визначення статусу криптовалюти не дає можливості бізнесу повноцінно увійти в сферу цифрових грошей (зокрема, банкам), зате дозволяє чудово увійти туди силовикам. У зв'язку з цим позиція опонентів податкового врегулювання сфери з приводу того, що податківцям все одно не вдасться довести доходи від криптовалюти, може розбитися об реалії роботи правоохоронців.
Артем Афян звернув увагу, що власник криптовалютного капіталу не зможе довести легальність доходів, коли податковий інспектор вважатиме, що його дорогі придбання куплені на відмиті гроші, а слідчий (особливо, якщо так співпало, що він є кумом інспектора) скаже, що саме ці гроші отримані від незаконного фінансування тероризму. При цьому обізнаність про джерела доходу - це світова практика, тому, незважаючи на реалії роботи українських правоохоронців, користуватися доходом від криптовалют «втемну» не вдасться в жодній економічно благополучній країні.
Ще один аспект легалізації - ліцензування кріптобірж. Відповідаючи на доводи про «зарегульованість» сфери, експерт вказує на те, що біржа - це регульований бізнес, а робити вигляд, що кріптобіржа - це не біржовий бізнес, неправильно. До того ж, ліцензія дає розуміння клієнту, чого можна очікувати від біржі. У зв'язку з цим і держрегулятора, який в будь-якому випадку буде призначений під час легалізації кріптобізнесу, також не варто боятися, Адже він може стати не просто союзником, а відмінною рекламою професійних учасників крипторинку. Проста конференція або фото з главою держрегулятора свідчитиме потенційним партнерам і клієнтам про те, що у вас все добре.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини