Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Мін'юсті обіцяють запровадити персональну відповідальність слідчих за «маски-шоу»

17 квітня 2018, 08:01
236
0
Реклама

16 квітня на зустрічі з EBA міністр юстиції Павло Петренко розповів про плани уряду щодо подальшого вдосконалення методів протидії тиску на бізнес з боку правоохоронців. У Мін'юсті обіцяють розробити правовий механізм персональної матеріальної відповідальності слідчих за шкоду, заподіяну підприємству під час проведення обшуку.
Таке рішення було прийняте у відповідь на повідомлення бізнес-спільноти про наявність низки недобросовісних правоохоронців, які поставили на потік обшуки сумнівної обгрунтованості. Зміни в законодавстві, що зараз розробляються, передбачатимуть матеріальну відповідальність слідчого за зловживання під час слідчих дій, а також дисциплінарну та кримінальну в разі, якщо майна буде недостатньо.
Передбачається, що персоналізація відповідальності повинна поліпшити ефективність заходів щодо захисту бізнесу. Міністр пообіцяв, що відповідний законопроект буде внесений до Парламенту вже на поточній сесії. А поки що, на думку Мін'юсту, намітилася позитивна тенденція в питанні «маски-шоу»: суди стали розглядати менше клопотань про проведення обшуків, а скарг на правоохоронців меншає.
Нагадаємо, у вересні минулого року відбулася зустріч представників бізнесу та влади, під час якої була узгоджена ініціатива, покликана покласти край будь-яким проявам тиску силових органів на підприємців. В результаті був розроблений і надалі підтриманий Парламентом і Президентом відповідний Закон № 2213-VIII, за яким закріпилася назва «Маски-шоу-стоп». Але, незважаючи на запевнення про курс назустріч бізнесу і обіцянки припиняти зловживання правоохоронців, про вирішення проблеми тиску поки говорити рано. Підтвердження тому - недавній гучний обшук в «Новій пошті» (див. матеріали блоку «Кейс «Нової Пошти»»).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини