Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Великим містам можуть дозволити притягувати до себе маленькі

2 квітня 2018, 11:09
197
0
Реклама

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування розглянув законопроект № 6743 «Про міські агломерації» і рекомендував ВРУ узяти його за основу. Якщо документ буде прийнятий, він може істотно вплинути на організацію і управління місцевими бюджетами, стягування місцевих податків і зборів, а також територіальний устрій.

Слід зазначити, що по цьому законопроекту вже проводився ряд експертиз. Думки розділилися. Так бюджетний комітет рекомендує доопрацювати положення проекту відповідно до вимог Бюджетного кодексу. А Головне науково-експертне управління у своєму висновку вказало, що норми цього законопроекту не відповідають Конституції, оскільки в ній відсутнє поняття «міська агломерація» і орган «рада агломерації». З цим згодні і Науково-дослідний інститут держбудівництва і місцевого самоврядування при Національній академії правових наук та Інститут законодавства ВРУ. Асоціація територіальних громад взагалі оцінила дану ініціативу як спробу великих міст розширити сферу свого впливу за рахунок сусідніх територій.

В той же час, Асоціація міст України повністю підтримала запропоновані зміни і запропонувала ВРУ прийняти законопроект за основу. А Департамент демократичних інститутів і управління спільно з експертом з Ради Європи представив свій висновок, в якому стверджується, що документ повністю відповідає кращим європейським практикам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини