Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Для отримання держпідтримки у низці галузей знадобиться погодження АМКУ

27 березня 2018, 08:01
232
0
Реклама

Євроінтеграційні зобов'язання України передбачають, що протягом трьох років з дати набрання чинності Угоди про асоціацію держава повинна, зокрема, прийняти національне законодавство про державну допомогу бізнесу.
Відповідно до цього розпорядження з серпня 2017 року в Україні діє Закон «Про державну допомогу суб'єктам господарювання», що встановлює правові засади моніторингу такої допомоги, контролю її допустимості для конкуренції.
23 березня Кабмін подав до Парламенту підготовлений Антимонопольним комітетом законопроект № 8191, покликаний адаптувати чинне законодавство до норм Закону про держдопомогу, а також забезпечити його практичну реалізацію. Зміни в низці нормативних актів, передбачені цим проектом, мають захистити інтереси суспільства від спотворення конкуренції та неефективного функціонування товарних ринків унаслідок надання неприпустимої держдопомоги.
Зокрема, якщо законопроект підтримає законодавець, в декількох галузевих законах буде закріплено, що держдопомога повинна надаватися за участю АМКУ. Також, буде врегульовано аспект держдопомоги під час процедури санації. Торкнулися в документі й парламентського регламенту - депутати повинні долучати рішення АМКУ до законопроектів, що передбачають надання держдопомоги бізнесу.
Нагадаємо, держдопомогою є підтримка в будь-якій формі господарюючих суб'єктів за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів або ведення окремих видів госпдіяльності. Допустимою вона є в разі, якщо спрямована на забезпечення споживачів соціально важливими товарами (і при цьому не є дискримінаційною щодо місця походження товарів), або на відшкодування шкоди особам, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини