Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Починає роботу нова система блокування податкових накладних

21 березня 2018, 17:17
162
0
Реклама

22 березня набуває чинності Постанова Кабміну № 117 від 21.02.2018, що регулює порядок призупинення реєстрації податкової накладної та розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Податківці стверджують, що система була значно вдосконалена, а тому, в порівнянні з минулим роком, призупинених документів буде в рази менше. Процедура передбачає чотири етапи. На першому, «відсікаючому» етапі, накладна перевіряється на відповідність таким критеріям:

- поставка товарів (послуг) кінцевому споживачу та/або операція звільнена від оподаткування. Основна ідея: нема податкового кредита - нема й фіктивної операції;

- загальна сума поставок (включаючи дану накладну) менше 500 тис. грн за місяць, а керівник є директором менше трьох платників ПДВ;

- податкове навантаження - понад 3%.

Якщо документ відповідає таким характеристикам, він автоматично реєструється. Якщо ні - процес іде далі. На другому етапі система перевіряє ступінь ризиковості платника: наприклад, чи є документи власників «чистими» і чи було отримано їх згоду на відкриття фірми.

Якщо платник не відноситься до ризикових, далі оцінюється його позитивна податкова історія, а саме: як часто суб'єкт працює з неплатниками ПДВ, наявність основних фондів та земельних ділянок, пропорційність сплати ЄСВ до заробітної плати, торгівля однаковими товарами. Тобто враховуються ознаки, які вказують на регулярну господарську діяльність суб'єкта.
І нарешті, на четвертому етапі вже сама операція перевіряється на фіктивність. Зокрема, оцінюється наявність ліцензій і відповідність кількості проданих товарів залишкам на складі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини