Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінприроди готує впровадження нової системи управління природоохоронними територіями

13 березня 2018, 14:31
567
0
Реклама

12 березня Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив про розробку і винесення на громадське обговорення проекту Закону «Про території Смарагдової мережі», який повинен ознаменувати зміну підходу до управління природоохоронними територіями з «охорони» до «збереження окремих видів флори і фауни та природних оселищ». Це повинно стати новим інструментом збереження дикої природи в країні.
За словами О. Семерака, зараз в Україні діє система охорони важливих для природи територій - парки, заповідники, заказники. У той же час світовий досвід показує, що необхідно впроваджувати нові інструменти і правові режими, що охороняють види і оселища, але й одночасно враховують інтереси людини, зокрема його господарську діяльність. Саме для забезпечення функціонування мережі природоохоронних територій, наближеної до мережі NATURA 2000, яка існує в країнах ЄС, і був розроблений даний законопроект.
Міністр нагадав, що за допомогою NATURA 2000 держави-члени ЄС виконують вимоги Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції 1979 г.). І Україна як сторона цієї конвенції також виконує взяті зобов'язання щодо Смарагдової мережі, створюючи тим самим єдину європейську мережу природоохоронних територій.
Законопроектом визначено особливості підготовки пропозицій і критерії для внесення територій до переліку Смарагдової мережі, процедуру формування національного реєстру, а також розробки і узгодження менеджмент-планів таких територій та ін. Крім цього, запропоновано закріпити в законі право на отримання компенсації для юридичних і фізичних осіб, які зазнають збитків внаслідок дії відповідних заборон або обмежень діяльності.
Нагадаємо, Смарагдовою мережею є території особливого природоохоронного значення, важливі для збереження біорізноманіття відповідно до Бернської конвенції 1979 р. У світі в таку мережу входять 3500 об'єктів, з них 271 об'єкт розташований на території України.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини