Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сталі відомі особливості підготовлюваного електронного обліку деревини

20 лютого 2018, 11:01
195
0
Реклама

Однією з цілей впровадження електронного обліку деревини є забезпечення поліції можливістю оперативно перевіряти легальність її заготівлі і транспортування. Передбачається, що для цього не буде необхідності зупиняти лісовози - достатньо зробити онлайн-запит, вказавши дані бирок на деревині або держномер транспортного засобу. Ці дані дозволять дізнатися, хто заготівельник деревини, хто має право її перевезення, куди і кому перевозиться сировина.
16 лютого на сайті Мінагрополітики оприлюднено доопрацьований проект Порядку впровадження пілотного проекту ведення єдиної державної системи електронного обліку деревини. У ньому під деревиною маються на увазі лісоматеріали, деревні хлисти та ялинки. Технічну можливість їх перевірки будуть забезпечувати кишенькові ПК - електронні термінали, обладнані модулями зв'язку, що забезпечують контакт з системою обліку. Обмін інформацією в системі буде здійснюватися за допомогою інтернету.
Внесення інформації в систему буде обов'язковим для всіх постійних лісокористувачів під час здійснення спеціального використання лісових ресурсів. У систему буде вноситися інформація про:
- спецдозволи на використання лісових ресурсів;
- породу, характеристики і призначення деревини;
- договори на заготівлю і реалізацію деревини;
- місця завантаження і розвантаження деревини;
- транспортний засіб, яким здійснюється транспортування деревини.
Відомості системи будуть формуватися за чотирма видами обліку - поколодному, штабельному, партійному і поштучному.
Адміністратором системи буде виступати відомче держпідприємство, а користувачами - органи влади та місцевого самоврядування, постійні лісокористувачі та представники бізнесу, які отримали доступ до системи. При цьому Держлісагентство стане власником системи та програмних засобів, буде забезпечувати функціонування, а також моніторинг системи.
Постійний лісокористувач матиме доступ до системи на підставі платних договірних відносин з адміністратором. Він буде вносити в систему облікову інформацію, а також оформляти первинні та супутні документи з їх роздрукуванням на мобільному принтері.
Проект постанови Кабміну про впровадження пілотного проекту передбачає, що він стартує вже з 1 квітня (раніше старт був намічений на 1 лютого). До цієї дати Мінагрополітики має забезпечити необхідну правову базу, а звіт про результати проекту Уряд чекатиме вже 1 липня поточного року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини