Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стає зрозумілим, які ділянки лісу повинен охороняти існуючий Закон

2 лютого 2018, 13:41
229
0
Реклама

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» доповнив Лісовий кодекс статтею «Охорона та збереження пралісів, квазіпралісів, природних лісів». Але поки відсутня офіційна методика, що дає змогу визначити приналежність лісів до тих, що охороняються. Проект такої методики Мінагрополітики опублікував наприкінці січня (її має бути введено наказом цього Міністерства).

Передбачається, що роботи з визначення приналежності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів виконуватимуться в три етапи: камеральний, польовий та аналітичний.

На камеральному («кабінетному») етапі підбирають лісові ділянки, що потенційно відповідають критеріям і підлягають подальшому обстеженню в натурі. Робиться це на основі цих матеріалів лісовпорядкування; результатів аналізу наукової та відомчої літератури, фондових матеріалів наукових установ, управлінських, архівних та інших матеріалів; інформації, отриманої від працівників лісового господарства, громадськості, місцевих жителів тощо. Критерії відбору ділянок запропоновані такі:

- вік дерев не менше 120 років;

- деревостій формують виключно аборигенні види;

- відсутність документованої інформації про вирубування, промислову заготівлю недеревних лісових продуктів, випас худоби;

та ін.

Перевірці в натурі підлягають: ділянки або їх групи, що утворюють один масив (кластер) площею не менше 20 га; оточені природними межами ділянки байрачних, прируслових, заплавних лісів; ділянки з наявністю реліктових та ендемічних видів дерев за умови, що їх площа становить не менше 4 га. Перевірка проводиться візуально в заздалегідь намічених точках, які закладають для репрезентативного охоплення всієї площі ділянки (не менше однієї на 3 га).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини