Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Мінфін відреагував на претензії до «єдиного вікна» на митниці

2 лютого 2018, 10:43
147
0
Реклама

Напередодні запуску «єдиного вікна» на митниці багато експертів (у тому числі з Парламенту) зазначили про неготовність процедури до роботи з 1 лютого - дати старту роботи сервісу. Серед головних зауважень - необхідність унесення значних змін до законодавства (у тому числі до 30 законів) і не реалізовується алгоритму на практиці. При цьому в Мінфіні вважають, що підстав для занепокоєння немає і всі контролюючі органи готові до роботи в «єдиному вікні», хоча чиновники продовжують доопрацювання процедури. Такий обмін думками стався під час недавньої експертної зустрічі, про яку можна детальніше прочитати в новині «Єдине вікно» на митниці - запуск сервісу на тлі маси невирішених питань».

Проте 2 лютого Мінфін повідомив про доопрацювання системи з урахуванням побажань бізнесу та незалежних експертів - 31 січня Уряд схвалив відповідні зміни. Зокрема, на 1 рік було продовжено можливість добровільного застосування системи «єдиного вікна» у випадках переміщення товарів транзитом, вивезення за межі України товарів морським, залізничним та авіаційним транспортом, а також увезення товарів у поштових і міжнародних експрес-відправленнях. Крім того, запроваджується на 90 днів перехідний період у вигляді добровільного застосування системи «єдиного вікна» в кожному новому місці митного оформлення, в яких розпочнеться застосування цієї системи.

Також тим, хто займається перевезеннями товарів із дерев'яним пакувальним матеріалом і палетами, варто врахувати введення ризик-орієнтованого підходу до вибору об'єктів фітосанітарного контролю. Він передбачатиме:

- при експорті - здійснення контролю маркування палет митницями і тільки у випадках, коли товари підлягають митному огляду;

- при імпорті - огляду (інспекції) підлягатимуть 10 %, 25 %, 50 % або 100 % підконтрольних вантажів залежно від рівня ризику в розрізі країн-відправників.

Крім того, до переліку товарів, що не підлягають санітарно-епідеміологічному контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю), було включено медвироби (у т. ч. для діагностики in vitro), активні медвироби, що імплантуються, і допоміжні засоби, що пройшли процедуру оцінки відповідності, а також пестициди та агрохімікати, зареєстровані в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини