Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд запропонує Парламенту запровадити середньострокове бюджетне планування

31 січня 2018, 17:45
183
0
Реклама

31 січня Кабмін схвалив законопроект щодо запровадження середньострокового бюджетного планування на постійній основі і на всіх рівнях бюджетної системи. Передбачається запровадження бюджетної декларації на середньостроковий період, оновлення бюджетного календаря, розширення бюджетних правил та узгодження стратегічного і бюджетного планування. На місцевому рівні запроваджуються трирічні фінансові плани.

Крім цього, розроблений Мінфіном законопроект запроваджує нові бюджетні правила, серед яких обмеження дефіциту держбюджету лімітом у 3 % ВВП та обмеження граничного обсягу надання державних гарантій рівнем у 3 % доходів загального фонду держбюджету. Також граничний дефіцит державного бюджету не може перевищувати дефіцит, визначений у бюджетній декларації. Таким чином, ця декларація визначатиме розподіл між галузями доступного у середньостроковій перспективі бюджетного ресурсу.

У Мінфіні зазначили, що перехід до трирічного бюджетного планування було розпочато як пілотний проект у 2017 році. У результаті Держбюджет на 2018 рік було розроблено на основі середньострокової бюджетної резолюції.

Розробники законопроекту впевнені, що якщо ініціативу підтримає Верховна Рада, буде поліпшено бюджетну дисципліну, а бюджетні видатки стануть більш прогнозованими й ефективними. Крім цього, повинен змінитися фокус планування - від утримання бюджетних установ до надання якісних державних послуг.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини