Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суди визнали договір фінансового лізингу недійсним

30 січня 2018, 10:13
233
0
Реклама

У листопаді 2017 року Верховний Суд розглянув заяву ТОВ «Порше Лізинг Україна», у якій організація просила переглянути рішення Вищого спеціалізованого суду про визнання договору фінансового лізингу недійсним. У своїй постанові суд зазначив: рішення судів нижчих інстанцій залишити без змін.

Суть справи полягала в такому. Позивач-фізособа уклав договір фінансового лізингу, згідно з яким щомісячний платіж був встановлений у доларах, але виплачувався в гривневому еквіваленті за курсом на день проведення виплати. З грудня 2014 по серпень 2015 року відповідач, довільно трактуючи умови договору, виставляв рахунки за курсом, що не відповідав загальновідомій інформації. Коли суд попросив банк повідомити, за яким курсом він вів розрахунки з лізингодавцем, той, посилаючись на комерційну таємницю, відмовився розкрити цю інформацію. Таким чином, суд дійшов висновку, що клієнт не знав усіх умов договору. На дату подання позову позивач виплатив суму, що значно перевищує необхідну, і хотів достроково розірвати договір. Лізингодавець був не згоден і наполягав на своїх умовах, що передбачають додаткові платежі.

Зрештою суди встановили, що деякі положення цього договору про фінлізинг є несправедливими згідно з Цивільним кодексом і Законом «Про захист прав споживачів» . Зокрема, це стосується умов здійснення платежів і дострокового погашення. Нечітко прописані пункти вводять лізингоотримувача в оману і призводять до істотного дисбалансу прав сторін. Тому є достатньо причин вважати умови договору спірними, а сам договір - недійсним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини